Tivat: Parking servis i Komunalno ostaju bez prihoda od aerodroma

Koncesioni ugovor za aerodrome bi donio direktnu finansijsku štetu za dva opštinska preduzeća u Tivtu
2191 pregleda 0 komentar(a)
Koncesija na 30 godina: Aerodrom Tivat, Foto: Arhiva “Vijesti”
Koncesija na 30 godina: Aerodrom Tivat, Foto: Arhiva “Vijesti”

Ako se sa budućim koncesionarom Aerodroma Tivat potpiše koncesioni ugovor, čiji je predlog Vlada usvojila prošle sedmice, dva preduzeća u vlasništvu Opštine Tivat, Parking servis i Komunalno preduzeće, pretrpjeće direktnu finansijsku štetu koja se mjeri stotinama hiljada eura. “Vijesti” imaju uvid u taj dokument.

U nacrtu koji je pripremilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) iza kojeg stoji ministar Osman Nurković (BS), u poglavlju IX piše da „koncesionar stiče pravo na potpuno obavljanje cjelokupnih aktivnosti aerodromskih usluga u pogledu Aerodroma, za vrijeme trajanja koncesije“ koja mu se daje na period od 30 godina. Među dvadesetak pobrojanih djelatnosti i usluga koje će na aerodromu Tivat ubuduće ekskluzivno vršiti koncesionar je i „obezbjeđivanje prostora za parking za putnike, posjetioce, zaposlene na aerodromu, kao i druge osobe koje posjećuju aerodrom“.

Glavni parking za posjetioce, putnike i osobe koje posjećuju aerodrom u Tivtu sada je u vlasništu Opštine i osnovno je sredstvo preduzeća Parking servis čiji je jedini vlasnik i osnivač lokalna uprava Tivta. Na dva parkirališta na aerodromu kojima gazduje i njihovo korišćenje naplaćuje Parking servis Tivat, ima ukupno 135 parking mjesta. Prošle godine ona su toj opštinskoj firmi donijela ukupno 178.365 eura prihoda, što je čak 33,54 odsto od ukupnih prihoda tog preduzeća.

Vlada je pozivajući se na član 35 Zakona o državnoj imovini, već krenula u proceduru knjiženja na sebe kao isključivog vlasnika i raspolagaoca opštinskog zemljišta na aerodromu na kojem se pored ostaloga, nalaze i parkirališta PST–a što znači da ta firma dekretom Vlade, ostaje bez značajnog dijela svojih osnovnih sredstava, a buduće prihode od parkiranja na aerodromu Tivat ubiraće koncesionar sa kojim Vlada potpiše ugovor o koncesiji za vazdušne luke.

Direktor Parking servisa Slaviša Ognjanović (DPS) nije bio dostupan za komentar ovih, štetnih poteza crnogorske Vlade za preduzeće na čijem je čelu.

Druga opštinska firma koja će pretrpjeti direktnu finansijsku štetu po pripremljenom koncesionom ugovoru za aerodrome je Komunalno preduzeće Tivat.

Naime, u ugovoru se budućem koncesionaru daje i ekskluzivno pravo na „obezbjeđivanje i upravljanje komunalnim uslugama“ u vezi sa radom aerodroma, što znači da koncesionar ima pravo da sam vrši čišćenje javnih površina na aerodromu i odvoz smeća. U slučaju Komunalnog preduzeća Tivat to podrazumijeva direktno smanjenje prihoda u iznosu od preko 60 hiljada eura godišnje, koliko je ta firma do sada redovno fakturisala i bez problema naplaćivala od državne kompanije Aerodromi Crne Gore(ACG)

Komunalno preduzeće Tivat je lani od ACG-a naplatilo 62.476 eura, a prihod za šest mjeseci ove godine iznosio je 26.805 eura. Zanimljivo je da koncesionar ugovorom ekskluzivno dobija i pravo da obavlja i djelatnost pružanja turističkih informacija na aerodromu, što znači da u vodu pada plan Turističke organizacije Tivat da na ovdašnjem aerodromu, koji je glavna recepcija crnogorskog turizma, otvori svoj turističko-informativni punkt.

Bonus video: