Tivat: Pravoslavci donatori obnove katoličkih hramova

Crkvica je sagrađena na samoj morskoj obali još u 15. vijeku, a prije petnaestak godina je skoro potpuno zatrpana nelegalnim deponovanjem zemlje i građevinskog šuta
151 pregleda 19 komentar(a)
Gospa od Snijega, Foto: Siniša Luković
Gospa od Snijega, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.04.2013. 18:41h

Mehanizacija građevinske firme „YU Briv“ iz Kotora počela je danas otkopavanje male crkve Gospe od Snijega u tjesnacu Verige blizu Lepetana.

Crkvica je sagrađena na samoj morskoj obali još u 15. vijeku, a prije petnaestak godina je skoro potpuno zatrpana nelegalnim deponovanjem zemlje i građevinskog šuta koju su na nju istovarali kamioni sa lokalnog puta Tivat-Kotor koji se nalazi iznad crkve.

Otkopavanje crkvice i uklanjanje više stotina kubika nelegalno deponovane zemlje, šuta i smeća, bio je i prvi korak neophodan da bi stručnjaci mogli pristupiti tom vrijednom objektu kulturne baštine i početi pripremu projekta kompletne sanacije crkve Gospe od Snijega, a što podržava Opština Tivat i Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Peraški župnik don Srećko Majić ukazao je na izuzetnu simboliku čina da firma „YU Briv”, u vlasništvu dvojice pravoslavaca - braće Bujković, pomaže obnovu dviju katoličkih bogomolja u Boki

On je ukazao na izuzetnu simboliku čina da firma “YU Briv”, vlasnika dvojice pravoslavaca – braće Bujković, pomaže obnovu dvije katoličke bogomolje u Boki, a zahvalio se i drugim donatorima koji su se, u međuvremenu, uključili u aktivnosti oko crkvica Gospe od Snijega i Gospe od Anđela, prvenstveno majstoru-konzervatoru Miru Franoviću iz Kotora i kapetanu Rajku Čavoru iz Tivta.

Don Majić je najavio i skori početak obimnih i skupih radova na obnovi čitavog kompleksa Gospe od Anđela iz 16. vijeka, koji je jedinstvena kombinacija crkve i tvrđave iz koje se nekada kontrolisao ulaz brodova u Kotorski zaliv.

“Porodica Bujković se odlučila da na ovaj način nastavi tradiciju svojih predaka i dobrog suživota u Boki Kotorskoj. Želimo da budemo donatori i da svojim primjerom pozovemo šire građanstvo, druge potencijalne donatore da pomognu i zajednički obnovimo nešto što je staro vjekovima. Drago nam je što smo uspjeli animirati i druge koji će pomoći ovu akciju, počev od naših poslovnih partnera, kompanije 'Porto Montenegro', čiji je član borda direktora Mladen Miranović takođe podržao akciju obnove crkava u Verigama”, rekao je suvlasnik “YU Briva” Vojo Bujković.

Bankine neophodne

Nakon otkopavanja crkve Gospe od Snijega, “YU Briv” će urediti plato pored puta iznad crkve, postaviti klupe i hortikulturno oplemeniti taj, jedan od najljepših vidikovaca u Boki. Bujković je apelovao na nadležne da se da prostor odmah obezbijedi postavljanjem bankina uz cestu, a koje će onemogućiti nesavjesnim građanima da istovarom šuta, ponovo devastiraju okolinu crkve Gospe od Snijega i najavio i skori početak radova na obližnjem kompleksu crkve Gospe od Anđela.

Bonus video: