Tivat: Sat parkiranja na placu Centralne banke koštaće 40 centi

Sljedeće sedmice ponovo će raditi privremeno parkiralište u Đačkoj ulici u Tivtu
62 pregleda 1 komentar(a)
Euro, Euro po euro, Novac, Kovanice, Foto: Shutterstock
Euro, Euro po euro, Novac, Kovanice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2018. 19:27h

Privremeno parkiralište u Đačkoj ulici u Tivtu sljedeće sedmice ponovno će početi sa radom, nakon dobijanja rješenja i saglasnosti, odobrenja i produžetka prethodnih dozvola.

Parking se nalazi na neuređenom platou – placu koji je u vlasništvu Centralne banke Crne Gore i koja je namjeravala da tu započne izgradnju planom predviđenog administrativno-poslovnog objekta.

Budući da su građevinski radovi odloženi za jesen, plato će ponovno biti stavljen u funkciju naplatnog parkirališta kojim gazduje opštinska firma Parking servis.

Cijena parkiranja po započetom satu biće 0.40 eura do 1. juna, a u periodu od 1. juna. do 1. oktobra 50 centi.

“I ovaj put ćemo pokazati razumijevanje za roditelje/staratelje djece koja idu u obližnji vrtić ‘Bambi’, pa im nećemo naplaćivati parkiranje u terminima kada dovode odnosno preuzimaju djecu, 7:30 - 8:30, 11:30 - 12:30 i 14:30 - 15:30”, kazali su “Vijestima” u Parking servisu.

Iz te firme naveli su da će parking u blizini plaže Plavi horizont u Krtolima, ukoliko se riješe određeni problemi, sa radom početi 10. juna.

Nisu, međutim, precizno odgovorili kada će početi naplata korišćenja parking mjesta duž ulica u centru grada i dvorišta stambenih zgrada, a koja su Planom regulacije parkiranja uvrštena u crvenu, odnosno žutu zonu i planirana za naplatu korišćenja.

“Projekat uličnog parkiranja je u završnoj fazi. Mnoge poteškoće na koje DOO Parking servis Tivat ne može uticati, nas usporavaju u tome, ali se nadamo da će i on skoro biti realizovan. Uradili smo sveobuhvatnu pripremu pošto smatramo da je uspješan početak ključan za realizaciju ovog veoma zahtjevnog projekta”, kazali su iz Parking servisa.

Saopštili su da u pripreme za naplatu uličnog parkiranja ulažu oko 40.000 eura.

Ta firma je već potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Telekomom kako bi se uvela naplata parkiranja preko SMS-a.

Iz opštinske firme kojom rukovodi Slaviša Ognjanović (DPS) a kojoj je, pored ostaloga, u opisu posla i da gradi nova parkirališta i garaže, nisu objasnili zbog čega je njihov osnivač - Opština Tivat, privremeno obustavila planiranu izgradnju prve velike spratne parking garaže u gradu, planirane na sada neuređenoj lokaciji u dvorištima stambenih zgrada iza hotela Pine.

“Spratne garaže su jedini način da se kvalitetno riješi problem parkiranja, pa je svaki sastanak sa rukovodstvom Opštine usmjeren i u pravcu izgradnje garaža. To je prepoznato i u Parking studiji Tivta. Nemamo informaciju da se odustalo od gradnje ove garaže. Interesovanje za izgradnju garaža u Tivtu pokazala je, između ostalih, renomirana kompanija Forte iz Turske, čija je delegacija nedavno boravila u radnoj posjeti našem preduzeću, a koja gazduje sa preko milion parking mjesta u svijetu”, tvrde iz Parking servisa.

Parking servis je odnedavno od Komunalnog preuzeo gazdovanje biciklima i stanicama za njihovo iznajmljivanje koje su nekad funkcionisale u sistemu Bike Tivat.

Za sada je preuzeto 12 običnih i sedam električnih bicikala koji se mogu iznajmiti po cijeni od 50 centi, odnosno 1 euro na sat.

Jedno od mjesta gdje se bicikli mogu iznamljiti je i naplatni parking u Arsenalskoj ulici, a gdje su radnici Parking servisa građanima koji su iznajmili bicikle nedavno izdavali paragon blokove umjesto fiskalnih računa. Zbog toga je u kontrolu pozvana i Tržišna inspekcija.

Iako je istovremeno u naplatnoj kućici na parkingu onima koji su ostavljali automobile izdavan fiskalni račun, a onima što su iznajmljivali bicikla paragon blok, tržišni inspektor Danilo Marković odbio je kao neosnovanu prijavu građana.

Inspektor je konstatovao da su radnici Parking servisa izdavali račune na paragon bloku koji je ovjeren u Poreskoj upravi: “Pa nije bilo nikakve zakonske smetnje da se vrši naplata za izvršene usluge na ovaj način”.

Struje bilo, ali ipak nisu kucali račune

“DOO Parking servis Tivat izdaje paragon blokove ovjerene kod Poreske uprave, kada nestane struja, pa je nemoguće na nekim parkiralištima drugačije raditi. Dok nam nije bila fiskalizovana registar kasa, čiju isporuku smo čekali dugo, opet ne našom krivicom, iznajmljena su dva bicikla, na jedan sat i naplaćena su, a izdat je račun ispisan na ovjerenom paragon bloku, u šta se i uvjerila tržišna inspekcija, koja je dolazila po prijavi, napravila zapisnik i konstatovala da je naše poslovanje u skladu sa propisima”, odgovoreno je “Vijestima” iz Parking servisa.

Jedan od nezadovoljnih građana koji se obratio Tržišnoj inspekciji, “Vijestima” je međutim dostavio račune za iznajmljena bicikla izdate na paragon bloku u isto vrijeme kada je izdat i uobičajeni fiskalni račun za parkiranje automobila na parkingu u Arsenalskoj, a što potvrđuje da je bilo struje u vrijeme kada su izdavani paragon blokovi.

Naplatna kućica u kojoj se nalazi fiskalna kasa, inače, udaljena je tri metra od rampe za iznajmljivanje bicikala.

Bonus video: