Tivat: Šire i betoniraju nelegalne ponte

Gugi commerc je pontu počeo da gradi prije četiri godine, kada su kamioni te firme pod okriljem noći donosili kamen i šut i prosipali ga u more...
221 pregleda 5 komentar(a)
ponte, Opatovo, Foto: Siniša Luković
ponte, Opatovo, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.12.2016. 20:17h

Radnici i operativa građevinske firme “Gugi commerc“ iz Budve već danima proširuju i betoniraju nelegalno napravljene ponte u naselju Opatovo, u Tivtu.

Vlasnik firme je budvanski biznismen Branislav-Gugi Savić, jedan od aktera budvanskih kriminalnih afera koje istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

Radnici su prošle sedmice betonom nalivali novoizgrađeni obalni zid i ploču nad njime.

Predstavnik Morskog dobra u Tivtu Jovo Radonjić “Vijestima“ je kazao da se radovi obavljaju bez dozvole. Tvrdi da je napravio zapisnik i prijavu koju je „Morsko dobro“ podnijelo Upravi za inspekcijske poslove.

Uprava koju vodi Božidar Vuksanović (DPS) još ništa nije preduzela.

“Gugi commerc“ je pontu počeo da gradi još prije četiri godine kada su kamioni te firme pod okriljem noći donoslili kamen i šut i prosipali ga u more ispod Jadranske magistela.

Pod pritiskom javnosti, tada je, usred kampanje za lokalne izbore 2012. u Tivtu, država ipak reagovala, pa je Vodoprivredna inspekcija naložila uklanjanje nasutog materijala iz mora, što je učinjeno o trošku svih poreskih obveznika.

Inspektor je zbog nelegalnog nasipanja mora podnio krivičnu priojavu protiv „N. N. lica“.

Tokom posjete Tivtu, tadašnji premijer Igor Lukšić je 28. marta 2012. poručio da „država neće nikome dozvoliti da se sa njom ruga“.

“Gugi commerc” je, međutim, ponovno nasuo nelegalnu pontu na kojoj je napravio kupalište za vlasnike stanova u dvije stembene zgrade, što ih je budvanska firma u međuvremenu podigla u neposrednoj blizini.

Površina ponte prektično je duplirana proteklih dana.

Savić je sredinom jula izašao iz Istražnog zatvora u Spužu nakon pet mjeseci provedenih u ćeliji jer se nagodio sa specijalnim tužiocem da prizna krivicu u višemilionskim malverzacijama u Budvi.

Savić, kum nekadašnjeg gradonačelnika Budve i ključnog svjedoka saradnika u korupcionaškim aferama Rajka Kuljače, po sporazumu treba da nadoknadi milionsku štetu Opštini Budva i to isključivo u novcu, a ne u nekretninama.

Firma “Gugi commerc” bila je angažovana na izgradnji koncertnog platoa na Jazu.

Vještaci tužilaštva su u tom poslu utvrdili štetu od 2.100.000 eura.

Savić je navodno priznao krivicu i u poslu gradnje donjeg bulevara od gradske Pošte do Jadranskog sajma.

U tom poslu Opština je oštećena za 3.706.140,57 eura, a u trećem sumnjivom poslu - gradnji seoskog puta ka Krapini, šteta je 1.150.457, 67 eura.

Bonus video: