Tivat: Srednjoškolci posmatrali ptice u ornitološkom rezervatu

Obilježavanje Svjetskog dana ptica u Tivtu organizovano je okviru projekta „Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem, osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali", kojeg CZIP realizuje sa u saradnji sa Opštinom Tivat i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom uz finansijsku podršku njemačke fondacije za zašti tu životne sredine - DBU i organizacije Euronatur
86 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2016. 12:20h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, Opština Tivat i JP “Morsko dobro” iz Budve danas su, povodom Svjetskog dana ptica selica 10. maja, organizovali ekološku radionicu na tivatskim Solilima.

Na radionici održanoj u atraktivnom ambijentu ovog zaštićenog rezervata prirode poznatog pogotovo po bogatstvu ornito-faune, učestvovali su đaci Srednje mješovite škole "Mladost" iz Tivta koji će biti upoznati s ornitološkim i florističkim značajem Solila, kao i značajem ptica selica i važnosti očuvanja njihovih staništa.

Njima je o tome govorila profesorica biologije Zorana Grubišić koja je istakla da je cilj radionice pored ostaloga, bio da se učenici upoznaju sa vrstama ptica koje naseljavaju Solila, stanaricama, “kao i sa pticama koje su ugrožene i metodama kako da ih zaštitimo.”

Obilježavanje Svjetskog dana ptica u Tivtu organizovano je okviru projekta „Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem, osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali", kojeg CZIP realizuje sa u saradnji sa Opštinom Tivat i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom uz finansijsku podršku njemačke fondacije za zašti tu životne sredine - DBU i organizacije Euronatur.

“Svjetski dan ptica selica - World Migratory Bird Day, se tradicionalno obilježava od 2006. godine u cilju podizanja svijesti o važnosti očuvanja ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-evroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija).

“Tema ovogodišnje kampanje ".... A kada nebo utihne?" ima za cilj da ukaže na zabrinjavajuće veliki broj ubijenih ptica selica na godišnjem nivou kao rezultat krivolovnih aktivnosti, zatvaranja i krijumčarenja. Osim ilegalnih aktivnosti, drugi pritisci kao što su gubitak staništa i klimatske promjene mogu dovesti do iščeznuća nekada čestih i brojnih vrsta. U cilju regulisanja broja i zabrane ekspoatacije ovih vrsta, vlade zemalja širom svijeta su usaglasile nacionalne zakone o zaštiti prirode sa međunarodnim direktivama i Konvencijama. Međutim, primjena zakona u praksi je veoma manjkava tako da se isti moraju dosledno sprovoditi ili rizikujemo da izgubimo vrijedne resurse koji su dio našeg zajedničkog prirodnog nasleđa”, saopšteno je danas tim povodom iz CZIP-a.

Galerija

Bonus video: