Tivat: Stanari stambenih blokova ostaju bez sigurnih parkinga

Parking će se po još zvanično neodređenoj cijeni, plaćati sms-porukama i kupovinom klasičnih karti
131 pregleda 17 komentar(a)
Tivat, parking, Foto: Siniša Luković
Tivat, parking, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.02.2015. 14:54h

Veliko interesovanje građana i brojne primjedbe na račun Komunalne policije i načina na koji funkcioniše aktuelni sistem javnih parkirališta u Tivtu kojim već šest godina gazduje firma „Parking sistem i garaže“ iz Podgorice, obilježile su centrani okrugli sto u javnoj raspravi što je Opština Tivat priređuje o nacrtu „Elaborata o načinu korišćenja javnih parkirališta u zahvatu DUP-a Tivat-centar“.

„Ovo je samo prvi korak kojim želimo da uredimo ovu oblast gdje sada imamo dosta problema. Želimo da smanjimo saobraćajni pritisak na centar grada i građane motivišemo da se umjesto sopstvenim automobilima, više koriste javnim gradskim prevozom ili sistemom za iznajmljivanje bicikala. Namjeravamo da ovakav sistem postepeno iz centra grada, širimo i na druga naselja, prvenstvo Seljanovo,“ kazala je sekretar za saobraćaj i komunalno-stambene poslove u Opštini Tivat Zorica Gverović.

Prema Elaboratu, javnim parkiralištima kojih u centru grada ima 776, računajući i parkinge u dsvorištima stambenih zgrada, gazdovaće posebno novo opštinsko preduzeće ili će taj posao biti povjeren Komunalnom, odnosno dat nekom drugom kroz koncesioni ugovor.

Ulice Luke Tomanovića, Njegoševa, Palih boraca, 21. novembra, Druge dalmatinske brigade i Sremsko-karlovačka čine tzv. crvenu zona u kojoj će se vozila moći zadržavati maksimum dva sata, a parking će u toj i žutoj zoni na koju otpada ostatak gradskog centra naplaćivati svakodnevno osim nedjelom i praznikom u intervalu od 7 do 21 sat zimi, odnosno do 23 sata ljeti.

Parking će se po još zvanično neodređenoj cijeni, plaćati sms-porukama i kupovinom klasičnih karti, a predviđeno je i nekoliko povoljnosti za stanovnike užeg gradskog jezgra i vlasnike poslovnih prostora, odnosno firme koje tu imaju sjedište.

Građani su generalno pozdravili uvođenje reda u parkiranju na tivatskim ulicama, ali su izrazili i rezervu zbog činjenice da je Opština javnim parkinzima proglasila i parkirališta u dvorištima stambenih zgrada i njihovim stanarima obećala mjesečne parking-karte po povlašćenoj cijeni, ali ne i sigurnost da će uvijek moći da nađu slobodno parking mjesto unutar stambenih blokova.

„Ja živim u stanu u ulici Druge dalmatinske i pored njega imala sam na sebe upisano i parking mjesto u dvorištu zgrade na koje sam i godinama plaćala porez. Kako je sada to moje parking mjesto nestalo kada ga ja nisam ni prodala ni poklonila ?“, pitala je Ruža Gajić na što je Gverovićeva odgovorila da je u katastru sve to upisano kao vlasništvo Opštine Tivat i stanare stambenih blokova koji smatraju da imaju pravo na parkirališta u dvorištima tih zgrada, uputila da pokrenu sudske postupke.

Učesnici u raspravi sugerisali su Opštini da za gazdovanje parkinzima osnuje posebno lokalno preduzeće jer će ono imati siguran profit koji bi po mišljenu grašana, trebalo da ostaje u Tivtu i koristi se za dalji razvoj saobraćajne infrastrukture, a nova firma zaposlila bi i jedan broj ljudi sa tivatskog Biroa rada.

Bonus video: