Tivat: TAA kritikuje lokalnu vlast zbog značajnog porasta otplate dugova

U odnosu na lani kada je ukupna otplata duga iznosila 560 hiljada eura, ove će se godine po tom osnovu iz tivatske gradske kase odliti skoro tri puta veća suma, odnosno čak 1.478.340 eura
1 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.01.2015. 14:30h

Nevladina organizacija „Tivatska antikorupcijska akcija“ (TAA) kritikovala je lokalnu vlast u Tivtu zbog ogromnog porasta iznosa novca koji će se ove godine odliti iz gradske kase na plaćanje dugova i novih posljedica starih, kontroverznih, komercijalnih poslova opštinske uprave.

U odnosu na lani kada je ukupna otplata duga iznosila 560 hiljada eura, ove će se godine po tom osnovu iz tivatske gradske kase odliti skoro tri puta veća suma, odnosno čak 1.478.340 eura.

„Otplata duga za 2015. iznosi čudovišnih 1.478.340 eura! Prije svega zahvaljujući isplati dijela duga „Građevinaru“, od 600.000 eura, stvorenom u „poslu vijeka“, famoznim prihvatanjem opštinske vlasti da ovoj kompaniji plati nepredviđene radove od skoro 2 miliona eura, ali i saniranju dugova Centra za kulturu i Radio-Tivta", saopštili su iz TAA podsjećajući na kontroverzni posao „zajedničkog ulaganja“ Opštine sa podgoričkom fitrmom „Građevinar“ iz 2007 o izgradnji poslovno-stambenog kompleksa na Trgu magnolija u centru Tivta.

Opština je u taj posao uložila lokaciju i investitora oslobodila plaćanja komunalija, a kada je posao okončan, iz njega je lokalna uprava izašla sa mnogo većom novom administrativnom zgradom Opštine od one koja je ugovorena, te manjkom stambenog, poslovnog i prostora u garažama u odnosu na prvobitno dogovoreno. Iako nije imala svoj nadzor nad obavljanjem posla, Opština je i pored toga 2010, prihvatila izvedene radove i potpisala sporazum o poravnanju obaveza sa „Građevinarom“ kojem je pored svega toga, trebala da u naredne četiri godine plati još 2 miliona eura.

Nakon privremene obustave plaćanja od strane lokalne uprave, „Građevinar“ je tužio Opštinu Tivat, a spor je završen vansudskim poravnanjem po kome Tivćani firmi kolašinskog biznismena Miloša Šukovića u tri godine moraju platiti ukupno 1,8 miliona eura dugovanja sa kamatama.

Prva tranša od 600 hiljada dospijeva na naplatu ove godine, a Opština je uz to, preuzela na sebe i dugove koje su u proteklom perodu napravile uprave JU Centar za kulturu Tivat od 75 hiljada eura, odnosno Radio Tivta od 34 hiljade eura.

TAA je upozorila da je i pored te tri potpuno nove stavke u otplati dugova, ove godine zabilježeno i drastično uvećanje stavke „otplata hartija od vrijednosti i kredita rezidentima“ koja je sa lanjskih 560 hiljada uvećana skoro za pola na ukupno 773.840 eura.

Bonus video: