Tivat: Turisti ne mogu preko trotoara

Iako je sezona počela, u Tivtu raskopano i uklonjeno nekoliko stotina metara trotoara u centru
813 pregleda 0 komentar(a)
Raskopani trotoari u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Raskopani trotoari u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Iako je ljetnja sezona počela, a u gradu, prema podacima lokalne Turističke organizacije boravi preko 2,5 hiljada gostiju, Opština Tivat odlučila je da centar tog grada pretvori u haos. Firma iz Podgorice raskopala je i uklonila nekoliko stotina metara trotoara u centru grada - ulicama Druge dalmatinske brigade i Luke Tomanovića, radi ugradnje novih ivičnjaka i novih pješačkih staza od behatona.

Zbog radova na trotoarima sa obje strane ulice, svi oni koji ovih dana prolaze Ulicom Luke Tomanovića, moraju se kretati kolovozom što je izuzetno opasno, posebno sa žene sa malom djecom i kolicima. Osim već raskopane dvije, radnici će narednih dana raskopati i treću ulicu - Đačku na potezu od DTV Partizan prema Domu zdravlja. „Rekonstrukcija trotoara u ulicama Druge Dalmatinske, Luke Tomanovića i Đačke su predmet realizacije II faze sanacije i rekonstrukcije trotoara, vrijedne 94 hiljade sa rokom izvršenja 25 dana. Ugovor sa izvođačem, “Asfalt beton gradnja”, potpisan je u petak, 24. maja, nakon čega su otpočeli radovi, što znači da su oni u planiranom roku”, odgovorili su iz lokalne administracije na pitanje “Vijesti” da li se kasni sa ovom vrstom radova, imajući u vidu da je špic sezone uveliko počeo.

Iako pješaci ili izbjegavaju raskopane trotoare ili lomataju noge preko rupa i kamenja, iz lokalne samouprave tvrde da je sve u redu jer je “saobraćajnim znacima i privremenim stazama - pontovima osposobljena površina za pješačku komunikaciju”.

Pontovi na ulazu u brojne poslovne objekte i lokale ispred kojih je Opština uništila trotoare inače, opostavljeni su tek minulog vikenda i to nakon što su “Vijesti” Opštini poslale pitanja zašto ih nema. Iz lokalne uoprave su posjetili da su u protekla dva mjeseca u prvoj fazi sanacije i rekonstrukcije trotoara, koja je vrijedna 96 hiljada eura, rekonstruisane trotoarske površine i ivičnjaci u užem gradskom jezgru - ulicama 21. novembar, Karpoška i Palih boraca. Nisu međutim, odgovorili na pitanje kada će radovi na trotoarima u ulicama Druge dalmatinske, Luke Tomanovića i Đačkoj biti završeni, kao ni na pitanje da li smatraju primjerenim da se tako nešto radi u vrijeme kada je grad već pun turista.

Prema ugovoru koji je Opština sklopila sa “Asfalt-beton gradnjom”, izvođač ima rok od 25 dana da završi taj posao, što znači da će se radovi na trotoarima u centru Tivta izvoditi još najmanje do 20. juna.

Bonus video: