Tivat: Umjesto ukrasa grad dobio ruglo

Po riječima direktora, JP nikada formalno-pravno nije preuzelo obavezu održavanja fontane na Trgu magnolija.
203 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2013. 20:06h

Iako je napravljen prije samo tri godine, centralni gradski trg Tivta u poslovno-stambenom kompleksu na Trgu magnolija već zadaje brojne glavobolje tivatskim opštinarima.

Niz gradski trg, ali nerijetko i fasade novih zgrada na njemu, slivaju se ružne mrlje od hemijskih procesa nastalih između betonske podloge i nekvalitenih takozvanih granitnih ploča kojima su trg i fasade pokriveni, fontana na trgu ne radi već duže vrijeme, a dio gradske pijace u podzemoj etaži trga, namijenjen za ribarnicu, nije u funkciji zbog prokišnjavanja.

„Evo pogledajte i sami – fontana je u ove tri godine više bila suva nego što je radila. Dok je kompleks još bio pod garancijom, podgorička firma ’Građevinar’ je u nekoliko navrata pokušavala da otkloni kvarove, ali od tada se više niko i ne osvrće na fontanu koja je pretvorena u ruglo, umjesto da bude ukras ovog dijela grada. Kolege iz susjednih objekata i ja smo o svom trošku u više navrata pokušavali da osposobimo fontanu i održavali je dok je radila, ali su sada sve pumpe i ostale instalacije definitivno otkazale. Problem je u tome što su to nekvalitetni kineski proizvodi za koje nema rezervnih djelova pa, da fontana opet proradi, treba je temeljno raskopati i ugraditi potpuno nove hidro instalacije i pumpe”, kazao je za „Vijesti“ jedan od vlasnika lokala na Trgu magnolija.

On se požalio i na to da su, u međuvremenu, i pergole nad terasama njihovih lokala, koje su prekrivene posebnim materijalom – leksanom, počele da prokišnjavaju, jer ni taj materijal nije bio dovoljno kvalitetan pa je popustio pod hladnoćom i povremenim gradom.

“Kolege i ja redovno Opštini plaćamo sve dadžbine, kao i kiriju za korišćenje terasa pod pergolama koje prokišnjavaju, pa nam gosti bježe čim počne kiša. Ja ne mogu ispod pergole da postavim suncobran, ili da preko pergole rastežem neku ceradu. Na šta bi to ličilo? Stoga očekujem od Opštine ili ’Građevinara’ da, napokon, riješe ovaj i problem sa fontanom, kao i sa ovim užasno ružnim mrljama koje se pojavljuju ispod ploča kojima je trg pokriven“, kazao je sagovornik „Vijesti“, koji nije želio da mu se ime pominje u novinama.

Direktor tivatskog JP „Vodovod i kanalizacija“ Čedo Lukić kazao je da to JP nikada formalno-pravno nije preuzelo obavezu održavanja fontane na Trgu magnolija, ali je u nekoliko navrata do sada intervenisalo i popravljalo je “dok se to moglo učiniti”.

“Više od toga ’krpljenja’ nema sreće – to je sve izuzetno nekvalitetna kineska oprema za koju nema djelova i jedino je riješenje napraviti obimnu rekonstrukciju cijele fontane i zamijeniti instalacije novim“, rekao je Lukić “Vijestima.

Njegov kolega iz JP „Komunalno“ Rade Popović naglasio je da su ružne mrlje od šalitre koje izbijaju ispod ploča na Trgu magnolija komunalci i Opština do sada u više navrata čistili, ali se stalno pojavljuju, takođe zbog lošeg kvaliteta materijala koji je upotrijebljen pri gradnji trga.

„Svjesni smo problema koji postoje na Trgu magnolija i upravo smo u postupku prikupljanja ponuda firmi koje se bave održavanjem bazena i fontana za remont fontane na gradskom trgu. Cjene su prilično visoke i tražimo najpovoljnije rješenje da rekonstrukcijom opreme na fontani, ali i istovremenim izvođenjem hidroizolacionih radova, osposobimo fontanu i spriječimo prodiranje vode u dio prostora gradske tržnice ispod Trga magnolija“, kazao je „Vijestima“ direktor Direkcije za investicije i razvoj Opštine Tivat Peđa Obradović.

On je, takođe, istakao da je nekvalitet materijala osnovni uzrok za pojavljivanje ružnih mrlja na centralnom gradskom trgu, te naglasio da će Opštine ovih dana ponovno organizovati detaljno čišćenje te površine od naslaga kamenca.

Opština „Građevinaru” da isplati još dva miliona

U zajednički posao izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na lokalitetu Turkova poljana u centru Tivta, Opština i “Građevinar” ušli su 2007. godine. Lokalna uprava je u relizaciju tog posla uložila vrijednost zemljišta i komunalija, a “Građevinar“ je finansirao radove.

Podgorička firma, u vlasništvu biznismena Miloša Šukovića, koji je poručivao da je projekat u Tivtu „kruna njegove karijere poslije koje će se povući u penziju“, na super atraktivnoj lokaciji u centru Tivta napravila je mastodontski betonsko-stakleni kompleks potuno neusklađen sa mediteranskim ambijentom, „probivši“ predviđenu spratnost objekata, ali i ne poštujući ono što je ugovorila sa Opštinom Tivat.

Tako je objekat Gradske kuće, koja je po ugovoru trebalo da ima površinu od 2,2 hiljade kvadrata, „narastao“ na čak 4.945 kvadrata. Od toga je Opštini Tivat pripalo 4.200 kvadrata. Iako „Građevinar“ nije ispoštovao ugovor, već je izgradio mnogo više od dogovorenog, iako Opština nije imala svoj nadzor tokom izvođenja zajedničkog posla prije tri godine, po nalazu mješovite komisije Opštine i podgoričke firme napravljeno je međusobno „poravnanje“.

Po njemu je Opština dobila manje prostora na Trgu magnolija nego što je prvobitno ugovoreno, a, pored već uložene višemilionske vrijednosti zemljišta i komunalija, treba da Šukovićevoj firmi isplati još skoro dva miliona eura keša na ime otkupa pergola i „nepredviđenih, naknadnih i viškova radova“.

Komisiju koja je došla do tog nalaza predvodio je potpredsjednik Opštine Tivat i lider tivatske SDP Krsto Bošković. Čim su u novoizgrađeni kompleks ušli korisnici, pokazao se sav nekvalitet materijala i radova koje je izvodila Šukovićeva firma – liftovi u Gradskoj kući su više stajali nego radili, ploče sa plafona padale su na radnike lokalne uprave, fasada se krunila i izbijale su mrlje, instalacije po stanovima su pucale, kineska fontana se pokvarila, tržnica u podzemlju je prokišnjavala, a ljudi lomili kosti padajući na uglačanim kineskim imitacijama granita kojima je popločan kompleks na Trgu magnolija.

Galerija

Bonus video: