Tivat: Vatrogasci i mještani ugasili veliki šumski požar iznad Mažine

Vatra je izbila iz za sada zvanično neutvrđenih razloga, ali se sumnja da je njen uzrok varničenje na dalekovodu
2759 pregleda 1 komentar(a)
Požar ugašen nakon skoro tročasovne intervencije, Foto: SZS Tivat
Požar ugašen nakon skoro tročasovne intervencije, Foto: SZS Tivat

Nakon skoro tročasovne intervencije, pripadnici Službe zaštite i spašavanja i Dobrovoljnog vatrogasnog voda Tivat ugasili su šumski požar, koji je danas oko 16.30 sati izbio iznad naselja Mažina u Tivtu.

Prema riječima komandira SZS Zorana Barbića, vatra je izbila iz za sada zvanično neutvrđenih razloga, mada se sumnja da je njen uzrok varničenje na dalekovodu koji prolazi ovim rejonom.

Požar je zahvatio oko dvije hiljade kvadrata guste šume i dvadestak stabala maslina, na vrlo nepristupačnom terenu.

Vatrogasci, kojima su pomagali i mještani, su prvo uz pomoć naprtnjača, a potom razvukavši i tzv. prugu od vatrogasnih crijeva u dužini od preko jednog kilometra do najbližeg mjesta gdje su mogla prići protivpožarna vozila, prvo lokalizovali, a kasnije i potpuno ugasili požar.

Bila je zatražena i pomoć aviona za gašenje Direktorata za vanredne situacije MUP-a, ali se odustalo od njihovog angažovanja jer su vatrogasci uspjeli da razvuku crijeva do požarišta da bi na taj način vodom iz svojih autocisterni ugasili požar prije nego što se pred veče podigla bura koja bi ga, da do tada nije bio ugašen, sigurno rasplamsala i proširila na mnogo veći rejon brda Vrmac.

Barbić je kazao da je u intervenciji iznad Mažine vatrogascima asistirala policija OB Tivat, kao i Komunalna policija Opštine Tivat, na terenu je bilo oko 60 ljudi sa četiri vatrogasna vozila, a za gašenje je utrošeno skoro 30 tona vode.

Bonus video: