Tivatsko Komunalno prepravlja i papire?

Na odluci o prijemu stoji datum kada je oglas još bio aktivan, a kasnije je prepravljen hemijskom olovkom na djelovodnom pečatu
110 pregleda 5 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.08.2017. 18:27h

Talas zapošljavanja po partijskoj liniji u preduzećima čiji je osnivač Opština Tivat nastavlja se ovih dana nesmanjenom žestinom, pa je tako nedavno formirana opštinska firma "Autobuska stanica" prošle nedjelje raspisala oglas za prijem na neodređeno "organizatora finansijskog poslovanja".

Oglas je trajao samo jedan dan, a prema saznanjima "Vijesti", na tom radnom mjestu, firma kojom rukovodi DPS kadar trebalo bi da zaposli već unaprijed određenu osobu koja pripada njihovom koalicionom partneru u lokalnoj vlasti, HGI.

Na isti način slilčno radno mjesto u drugom opštinskom preduzeću "Parking servis" uskoro treba da pokrije kadar trećeg kolacionog parlera u tivatskoj vlasti - Socijaldemokrata.

Poseban doprinos partijskom zapošljavanju koje se, nakon što je opštinska administracija u proteklih godinu dana gotovo duplirana prijemom novih i najčešće potpuno nepotrebnih kadrova DPS, SD i HGI u opštinske kancelarije, sada daju lokalne firme čiji je Opština osnivač.

Tako je 12. jula Komunalno preduzeće Tivat kojim direktoruje Tonko Lukšić (DPS) raspisalo oglas za prijem na neodređeno vrijeme "stručnog saradnika/ce za naplatu potraživanja".

Oglas koji je objavljen na sajtu Zavoda za zapošljavanje imao je zvanično aktivno trajanje od 14 dana, dok su u Komunalnom nezvanično tvrdili da on zapravo traje osam dana. Komunalno je od kandidata koji su se javili na oglas tražilo visoko obrazivanje, odnosno diplomu Ekonomskog fakulteta - smjera menadžment i radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci.

Međutim, u važećoj sistematizaciji te opštinske firme ne postoji radno mjesto "stručnog saradnika za naplatu potraživanja".

U Službi za ekonomsko-finansijko poslovanje Komunalnog postoji već ranije popunjeno radno mjesto "referent za obradu i naplatu potraživanja i obaveza", a za njega je predviđena srednja stručna sprema - gimnazija ili ekonomski smjer i radno iskustvo od 6 mjeseci. Na to novootvoreno radno mjesto primljena je J.R. (31) koja je proteklih godinu dana u Komunalnom privremeno radila na poslovima referenta naplate.

J.R. je završila Fakultet za poslovne studije Univerziteta "Megatrend" u Beogradu i stekla zvanje diplomiranog ekonomiste, a pored nje na oglas Komunalnog javila su se još četiri kandidata, među kojima i jedan magistar ekonomije.

Direktor Lukšić, međutim, odlučio je da za stalno zaposli svoju dosadašnju privemenu radnicu J.R. koja je, kako nezvanično saznajemo za to mjesto kod Lukšića dobila posebnu preporuku od tivatske DPS čiji je i direktor Komunalnog član.

"Kako je oglas raspisan za jednog izvršioca, a obzirom na okolnost da je J.R. ispunjava opšte i posebne uslove koji su traženi, te je već bila angažovana i na srodnim poslovima u ovom Društvu i tom prilikom pokazala izuzetno zalaganje i rezultate rada, to je po provedenoj proceduri izbora, odlučeno kao u dispozitivu“, stoji u Odluci o izboru kandidata koju je potpisao Lukšić.

On je tu odluku donio na dan kada je oglas, po Zavodu za zapošljavanje još bio aktuelan - 20. jula. To potvrđuje i djelovodni pečat na odluci, a na kojem je datum naknadno, hemijskom olovkom ispravljen u 25.jul, kako bi se "pokrio" zakonski i logičan redosljed da direktor potroši makar 24 sata prije nego što, pregledavši i proučivši dokumentaciju i reference svih prijavljenih kandidata i eventualno obavivši razgoovor sa njima, donese konačnu odluku koga će zaposliti.

U "Komunalnom" su negirali da je u ovom slučaju na bilo koji način kršena zakonska procedura i naglasili da je prilikom zapošljavaja J.R. sve odrađeno po zakonu.

Bonus video: