Tivćanin iskusio efekte novog Zakona o planiranju: Bez dozvole mu grade ispred kuće

Zakon omogućava investitorima da počnu gradnju objekata na urbanističkoj parceli i bez saglasnosti ostalih vlasnika
199 pregleda 43 komentar(a)
Dvorište (novine), Foto: Siniša Luković
Dvorište (novine), Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.10.2017. 20:07h

Tivćanin Krsto Krstović je među prvima osjetio posljedice kontroverznog Zakona o planiranju prostora i izgradnji, koji je nedavno usvojen u Skupštini Crne Gore uz odlučujući glas poslanika HGI, Tivćanina Adrijana Vuksanovića.

Naime, novi zakon omogućava investitorima da počnu gradnju objekata na urbanističkoj parceli i bez saglasnosti ostalih vlasnika, pa je Krstoviću prije desetak dana ispod prozora kuće u Kalimanju osvanuo bager i građevinska operativa koju je angažovao investitor Z. K.

On je bez građevinske dozvole počeo gradnju poslovno-stambenog objekta od nekoliko stotina kvadrata. Z.K. je nadležni sekretarijat Opštine Tivat u martu ove godine, dok je važio stari Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, odbio da izda građevinsku dozvolu jer, između ostalog, nije imao saglasnost Krstovića kao vlasnika katastarske parcele, koja je dio urbanističke parcele na kojoj je Z.K. želio da gradi.

On je 12. oktobra na toj urbanističkoj parceli koja se nalazi ispod prozora Krstovićeve kuće, počeo pripremne radove i iskop temelja novog objekta. Krstović je zbog toga ostao bez jedinog prilaznog puta.

Krstović je nakon toga pred Osnovnim sudom u Kotoru pokrenuo tužbu radi utvrđivanja prava službenosti prolaza, a od Uprave za inspekcijske poslove je preko advokata tražio da zaustavi u međuvremenu započetu bespravnu gradnju jer Z.K. za svoj objekat nije obezbijedio ni dokumentaciju koju zahtijeva ni stari, ali ni novi, za investitore znatno liberalniji novi zakon.

Prema tvrdnji njegovog advokata Novice Kašćelana, nakon prijave je na teren izašao građevinski inspektor Dragan Zejak iz Herceg Novog kome Z.K po izdatom usmenom nalogu nije dostavio traženu građevinsku dozvolu. Inspektor niti je, međutim, kako kaže advokat, sačinio službenu zabilješku, niti je zaustavio radove.

Kašćelan kaže da inspektor Zejak nije postupio ni nakon dvije urgencije, koje su poslate i pomoćnici direktora Uprave za inspekcijske poslove Aidi Čikić . U međuvremenu je Z. K. angažovao i “pauka” da Krstovićev automobil parkiran ispred njegove kuće, izmjesti iz dvorišta na javnu površinu, kako bi mogao nastaviti da kopa temelje nove zgrade.

Nakon toga Z.K. je na svoj dio placa ispred Krstovićeve kuće doveo svoja vozila, stavio je ogradu i kapiju čime je Krstovića u potpunosti onemogućio da prilazi domu.

"Suvišno je pitati kako bi se ko od vas osjećao da mu se ovo počinje dešavati ispred vlastite kuće“, stoji u urgenciji koju je advokat poslao Čikićevoj i Zejaku.

Inspektor za građevinarstvo u UIP CG Dragan Zejak, jedan od samo četiri aktivna građevinska inspektora u državi koji i bi trebalo da obezbijede primjenu novog zakona, nije odgovarao na telefonske pozive novinara „Vijesti“.

Bonus video: