Tivtu mrvice braći Ban milioni

Braća Ban odbijaju da plate i odvoz smeća uprkos presudama, tvrde da ga ne bacaju u tivatske kontejnere
186 pregleda 26 komentar(a)
Trajekti na liniji Lepetani-Kamenari, Foto: Vesko Belojević
Trajekti na liniji Lepetani-Kamenari, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.07.2016. 18:50h

Opština Tivat prihoduje tek nekoliko hiljada eura od kompanije “Pomorski saobraćaj” iz Kamenara, čiji trajekti prevezu milione vozila godišnje.

“Vijestima” je više izvora potvrilo da firma Dejana i Duška Bana Opštini Tivat mjesečno plaća 220 do 250 eura na ime prireza porezu za dohodak Tivćana zaposlenih u kompaniji.

To su utvrdili i kontrolori opozicije koji pregledaju finansijsko poslovanje Opštine.

Po njihovim nalazima, Opština godišnje „Pomorskom saobraćaju“ fakturiše i iznos od 330 eura na ime lokalne komunalne takse za postavljanje tri reklamna panoa u Lepetanima, ali kako je „Vijestima“ nezvanično potvrđeno u lokalnoj upravi, firma braće Ban odbija i to da plati.

Lokalna uprava nema nikakvu drugu zakonsku mogućnost da više “zahvati“ iz milionskih profita brodovlasnika, jer Zakon ne predviđa naplatu bilo kakve komunalne takse za korišćenje morske obale u poslovne svrhe.

Godišnju naknadu od “Pomorskog saobraćaja” uzima JP „Morsko dobro“ iz Budve.

Firma braće Ban godinama odbija i da Komunalnom preduzeću Tivat plati nadoknadu za odvoz smeća sa trajektnog pristaništa, jer ga navodno njihovi radnici ne odlažu u kontejnere u Lepetanima, već ga brodom odnose i odlažu u Kamenarima.

Komunalno preduzeće je, međutim, do sada u više navrata dobilo sudske sporove protiv te firme. I foto dokumentacijom su navodno dokazali da se smeće ipak odlaže u tivatske kontejnere u Lepetanima.

Trenutno, kako je „Vijestima“ rečeno u Komunalnom, od “Pomorskog saobraćaja“ potražuju 6.382,70 eura po tom osnovu.

Iz „Pomorskog saobraćaja“ nisu odgovorili na pitanja “Vijesti“.

Iako je jednim od ugovorom sa “Morskim dobrom“ predviđena obaveza kompanije da uredno drži zakupljenu obalu, dio zapuštenih zelenih površina trajektnog pristaništa Lepetane nije čak ni pokošen, na što su se već žalili i turisti.

Na osnovu ugovora o zakupu djelova obale u Kamerima i Lepetanima, a ne koncesije, firma sa šest trajekata prevozi putnike i vozila na jedinoj trajektnoj liniji u državi.

Trajekti godišnje prevezu po nekoliko miliona vozila i navodno ostvaruju profit do dva miliona eura.

Vlasnik kompanije Duško Ban, izvršni direktor njegov brat Dejan

Po odluci Vlade, firma “Pomorski saobraćaj”, čiji je većinski bio Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, privatizovana je bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi.

Kupoprodajni ugovor je potpisan 2004. sa firmom “Pro House” iz Podgorice.

Prema registru Privrednog suda, kao osnivač prije dvije godine preregistrovanog akcionarskog društva u aktuelno sa ograničenom odgovornošću vodi se kompanija „Pro House“ Duška Bana. Izvršni direktor brodarske kompanije je njegov brat Dejan.

Bonus video: