Tokom ljetnje sezone, albanski policajci će boraviti na crnogorskom primorju

„Veljović i Veliu su saglasni da je zajednička borba protiv svih oblika prekograničnog kriminala, ilegalnih migracija i drugih bezbjednosnih izazova važan aspekt djelovanja koji će se u narednom periodu intenzivirati“, kaže se u saopštenju
1275 pregleda 1 komentar(a)
Veliu i Veljović, Foto: Uprava policije
Veliu i Veljović, Foto: Uprava policije

Predstavnici policija Crne Gore i Albanije potpisali su Protokol o saradnji tokom ljetnje turističke sezone na osnovu kojeg će službenici albanske policije boraviti na crnogorskom primorju, saopšteno je iz Uprave policije.

Direktori Uprave policije Veselin Veljović i Državne policije Albanije Ardi Veliu potpisali su Protkol i ocijenili da dvije države imaju kvalitetnu i profesionalnu partnersku saradnju sa konkretnim rezultatima.

„Veljović i Veliu su saglasni da je zajednička borba protiv svih oblika prekograničnog kriminala, ilegalnih migracija i drugih bezbjednosnih izazova važan aspekt djelovanja koji će se u narednom periodu intenzivirati“, kaže se u saopštenju.

Veljović je istakao da je saradnja crnogorske i albanske policije u razmjeni operativnih informacija o aktivnostima u istragama i obavještajnih podatka o članovima organizovanih kriminalnih grupa rezultirala hapšenjem osoba koje su osumnjičene za najteža krivična djela i dala doprinos u istragama za teška djela počinjena na teritoriji obje države.

Veliu je ocijenio da je potrebno da se nastavi razmjena operativnih informacija između crnogorske i albanske policije u interesu bezbjednosti građana dvije države i proaktivnog djelovanja u cilju sprječavanja organizovanog prekograničnog kriminala koji ne poznaje granice.

„Zajedničke granične patrole crnogorske i albanske policije imaju značajan doprinos u rješavanju bezbjednosnih izazova na prostorima država, kao i u upravljanju problematikom ilegalnih migracija i da je razmjeni informacija i zajedničkom djelovanju doprinio Zajednički centar za policijsku saradnju u Plavu u kojem zajedno rade službenici crnogorske, albanske i kosovske policije“, navodi se u saopštenju.

Crnogorska policija će u cilju ostvarivanja efikasnije međunarodne policijske saradnje osim službenika iz Albanije, ugostiti policijske službenike iz Italije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i iz Rumunije, koji će raditi na prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela i na jačanju kvalitetnih odnosa partnerskih policijskih službi.

Bonus video: