"Toliko djece i zaposlenih u nikšićkim vrtićima nema"

Grupa radnika optužila direktoricu da šteluje broj upisanih kako bi opravdala otvaranje novih objekata
3172 pregleda 1 komentar(a)
Vrtić u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Vrtić u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Grupa radnika JPU „Dragan Kovačević“ iz Nikšića, koja je protiv direktorice te ustanove Radmile Backović podnijela više krivičnih prijava, tvrdi da podaci koje je ona iznijela u tekstu u “Vijestima” o broju upisane djece nijesu tačni.

„Ako u ustanovi ima 20 vaspitnih jedinica i ako su tačni podaci o broju upisane djece, onda bi svaka vaspitna jedinica morala da ima najmanje 100 djece, a činjenica koju nije teško provjeriti je da u JPU ‘Dragan Kovačević’ ima značajan broj vaspitnih jedinica koje nikada nijesu imale toliki broj djece jer većina za to nema kapaciteta, a nažalost, nema ni djece”, navodi se u njihovom reagovanju.

Oni ističu da imaju saznanja da se posebno u prigradskim naseljima upisuju djeca za koju se zna da neće pohađati vrtić, da se na evidenciji vode i djeca koja se uopšte nijesu pojavila, iako su bila upisana, kao i ona koja borave jedan period pa se ispišu, kako bi, kako tvrde, direktorica opravdala otvaranje novih objekata i zapošljavanje novih izvršilaca i kako bi se u javnosti stekla pogrešna slika o radu ustanove.

“Kaže da u vrtiću ima 314 zaposlenih, a prema informacijama koje mi imamo dobila je saglasnost za 294 zaposlena. Najbolji dokaz za to kako direktorica zapošljava je Zapisnik inspekcije rada od 15. novembra 2018. koji je rađen po nalogu tužilaštva. I prethodne godine je plasirana informacija da u ustanovi boravi oko 2.200 djece, a realno taj broj je bio znatno manji. Imamo informaciju da je pred Novu 2019. godinu naručeno oko 1.600 paketića, što je, takođe, jasan pokazatelj broja djece u JPU ’Dragan Kovačević’ za školsku 2018/2019. godinu”, ističe grupa radnika.

Prema njihovim riječima upitno je finansiranje radova prilikom otvaranja nekih vaspitnih jedinica i naglašavaju da o uspješnosti rada direktorice JPU “Dragan Kovačević” najbolje govore izvještaji nadležnih inspekcija na osnovu kojih su oni i podnijeli krivične prijave.

Bonus video: