Tomčić: Saradnja ODT i policije u Pljevljima dobra, ali bi mogla biti poboljšana

Tomčić je, komentrišučći saradnju sa sudovima ukazao da je taj odnos definisan zakonskim propisima. “I sve dok se ti propisi primjenjuju i u praksi taj odnos mora biti zadovoljavajući”, rekao je Tomčić
84 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.02.2016. 11:58h

Saradnja policije i Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Pljevljima je dobra, ali bi ona organizovanjem redovnih sastanaka mogla biti poboljšana u pretkrivičnom postupku, ocijenjeno je iz ODT-a u toj opštini.

“Iskustva tužilaca iz ODT u Pljevljima po pitanju saradnje sa policijom su dobra i u dosadašnjem radu se ne bi moglo reći da je dolazilo do većih problema u komunikaciji”, kazao je rukovodilac osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, Milivoje Tomčić.

On smatra da bez obzira na to koliko je dobra, svaka saradnja uvijek može biti unaprijeđena.

“U slučaju Tužilastva i policije to bi se moglo uraditi organizovanjem redovnih sastanaka tužilaca i predstavnika policije sa kojima se komunicira u pretkrivičnom postupku”, rekao je Tomčić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, saradnja se uvijek može poboljšavati i unaprjeđivati bez obzira na to što je odlikuje visok kvalitet.

Tomčić je, komentrišučći saradnju sa sudovima ukazao da je taj odnos definisan zakonskim propisima. “I sve dok se ti propisi primjenjuju i u praksi taj odnos mora biti zadovoljavajući”, rekao je Tomčić.

On je kazao da su ljudski kapaciteti tužilaštva i policije na visokom nivou, ali to ne znači da nema prostora za poboljšanje u tom dijelu.

“Tehnički kapaciteti su nešto drugo i smatram da je neophodno njihovo poboljšanje”, rekao je Tomčić.

Na pitanje da li u složenim finansijskim i računarskim istragama tužioci i policija imaju dovoljno znanja i opreme da rasvijetle krivična djela, Tomčić je naveo da znanje tužilaca i službenika policije ni u kom slučaju ne može biti prepreka za rasvjetljavanje složenih finansijskih i računarskih istraga, jer je ono na visokom nivou.

“Ali je za ostvarivanje tih rezultata neophodno da se obezbijedi adekvatna tehnička oprema”, kazao je Tomčić.

Na pitanje kako vide ulogu Udruženja tužilaca i da li smatraju da treba da imaju više aktivnosti vezane za edukacije tužilaca, Tomčić je ukazao na načine kojima bi se to postiglo.

"Trebalo bi organizovati sastanke i kolegijume na više nivoa između Tužilaštava u cilju razmjene iskustava, a smatram da bi bilo veoma značajno kada bi se izradili bilteni sa praksom u postupanjima državnih tužilaštava", smatra Tomčić.

Na taj način bi, kako je dodao, bila poboljšana edukacije u praksi, a ne samo na teorijskom planu.

Upitani da li tužioci treba više da istupaju u javnosti u na taj način približe svoj rad građanima, Tomčić je odgovorio potvrdno.

"Po mom mišljenju istupanjem u javnosti tužioci u velikoj mjeri mogu da približe svoj rad građanima i smatram da ta istupanja treba da budu češća", kazao je Tomčić.

Tema je u okviru projekta „Poboljšanje mogućnosti institucija koje se bave krivičnim pravom da bolje komuniciraju sa građanima o svom radu“, koji agencija MINA radi sa Građanskom alijansom.

Bonus video: