Tomić: NTO tražio da počnemo sezonu ranije, zato su oglasi po dan

“Cijenim da nije bilo rizika od korupcije i da oglasi nijesu bili namješteni,” kazao je v.d. za “Vijesti”
1415 pregleda 2 komentar(a)
Sa otvaranja zimske sezone TC Durmitor, 15. decembar, Foto: TC Durmitor/Facebook
Sa otvaranja zimske sezone TC Durmitor, 15. decembar, Foto: TC Durmitor/Facebook
Ažurirano: 05.03.2019. 16:55h

Zbog ranijeg početka zimske turističke sezone, Turistički centar Durmitor bio je primoran da 31-og radnika traži putem oglasa koji su trajali samo jedan dan, kazao je vršilac dužnosti izvršnog direktora Milutin Tomić, poručujući da nije bilo rizika od korupcije.

Ovaj turistički centar je planirao da njihova zimska sezona počne 22. decembra, a da 10 dana ranije, 12. decembra, raspiše oglase za slobodna radna mjesta.

“Međutim, u međuvremenu, od strane Nacionalne turističke organizacije Crne Gore smo obaviješteni da je shodno planu manifestacija NTO planirana manifestacija otvaranja skijališta Savin kuk u subotu, 15. decembra, pri tome nije bilo mogućnosti promjene datuma otvaranja jer je za 22. decembar bila planirana manifestacija otvaranja skijališta Kolašin 1450”, kazao je Tomić “Vijestima”.

Zbog toga su raspisali oglas 12. decembra, zaposlili sezonske radnike i otpočeli zimsku sezonu tri dana kasnije.

Pominjući konkretno ovaj slučaj, u Agenciji za sprečavanje korupcije su ovakve slučajeve ocijenili potencijalno koruptivnim.

U mišljenju Agencije stoji da trajanje oglasa od 24 sata narušava princip ravnopravnosti, transparentnosti i konkurencije, i može prouzrokovati diskriminaciju i zapošljavanje po povlašćenim uslovima.

V.d. izvršnog direktora smatra da to, međutim, nije slučaj.

“Cijenim da nije bilo rizika od korupcije i da oglasi nijesu bili namješteni, o čemu svjedoči činjenica da smo u toku zimske turističke sezone 2018/19, do sada, od strane Uprave za inspekcijske poslove, Odsjek za inspekciju rada, u više navrata imali inspekcijske preglede kojima nijesu utvrđene bilo kakve nepravilnosti, a kojom prilikom je sačinjeno više zapisnika o inspekcijskom nadzoru”, stoji u odgovoru Tomića.

Agencija je u svojoj analizi utvrdila da je spornih oglasa od jedan dan ili u danima vikenda prošle godine bilo nepunih 70, od čega sam TC Durmitor 31.

Bonus video: