Tortura i zatvor po volji vlasti?

"Ne želimo da pređemo preko toga da policajci građane vrijeđaju, ponižavaju, šutiraju, udaraju...", navode iz HRA
108 pregleda 3 komentar(a)
Zlatarska, specijalci, Foto: Screenshot (YouTube)
Zlatarska, specijalci, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.06.2017. 05:57h

Da li je bilo torture u Zlatarskoj ulici kada su specijalci pretukli dvojicu građana nakon protesta Demokratskog fronta 24. oktobra 2015. i da li je Skupština Crne Gore povrijedila Ustav ekspresno ukidajući imunitet liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, odlučiće danas Ustavni sud.

O ustavnim žalbama koje je podnijela NVO Akcija za ljudska prava, odnosno lideri DF-a, vijećaće tročlano sudsko vijeće sudije Mevlide Muratović. Iako je HRA tražila da rasprava bude otvorena za javnost jer se odlučuje o njihovoj žalbi koja je od javnog interesa, to se neće desiti. “Vijestima” je u sudu rečeno da nije praksa da sjednice vijeća budu javne, već samo plenarna.

Lideri DF-a juče su potvrdili “Vijestima” da nijesu ni znali da su njihove žalbe na dnevnom redu Ustavnog suda.

Direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević je podnijela ustavne žalbe za dva mladića koje je policija pretukla u Ulici Miljana Vukova u Podgorici (takozvana Zlatarska), zbog toga što državno tužilaštvo i policija nisu sproveli djelotvornu istragu tog slučaja u skladu se evropskim standardima.

Nijedan službenik policije, na čijem je čelu Slavko Stojanović, do danas nije ni optužen zbog tog slučaja, podsjetila je juče HRA.

Ustavnom žalbom se zahtijeva od Ustavnog suda da konstatuje da su državni organi prekršili apsolutnu zabranu mučenja i drugog zlostavljanja, posebno u odnosu na propust da sprovedu djelotvornu istragu i da naredi preduzimanje potrebnih radnji.

HRA je zahtijevala od predsjednika Ustavnog suda sjednicu otvori za medije i podnosioce žalbe, imajući u vidu da je ovo prvi slučaj u istoriji Ustavnog suda u kome se raspravlja o ustavnoj žalbi zbog propusta državnih organa da sprovedu djelotvornu istragu torture. “Ne želimo da pređemo preko činjenice da policajci građane ni krive ni dužne primoravaju da leže po trotoaru, da ih vrijeđaju, ponižavaju, šutiraju, udaraju, a da poslije toga tužilaštvo ne obezbijedi da budu otkriveni i kažnjeni”, saopštila je ranije HRA.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić podnio je Ustavnu sudu žalbu kojom traži da Ustavni sud ukine odluku Skupštine o davanju odobrenja za njegovo krivično gonjenje i određivanje pritvora, jer je, kako navodi, taj postupak bio pravno nevaljan.

Iz Nove su ranije saopštili da je svrha ustavne žalbe da taj proces uvede u legalne tokove, jer je, kako smatraju, odluka Skupštine povodom tog pitanja donešena uz flagrantno kršenje Ustava, zakona i Poslovnika Skupštine.

Skupština je u roku od pet dana, nakon što je dobila zahtjev tužilaštva, skinula imunitet liderima DF-a, a tom prilikom je, kako su tvrdili opozicioni poslanici, prekršila zakonske i odredbe Poslovnika jer nije poštovala proceduru za zakazivanje sjednice.

Administrativni odbor Skupštine je zahtjev Specijalnog tužilaštva dobio 10. februara, tri dana kasnije je zasjedao Administrativni odbor, a već 15. februara Skupština. U ranijoj praksi parlamenta takva hitnost nije zabilježena.

Bonus video: