„Toškovići ” nijesu platili komunalije

Riječ je o firmi koja je u 2014. sa državom imala 5.261.516 eura ugovorenih poslova
903 pregleda 5 komentar(a)
Toškovići, Foto: Vuk Lajović
Toškovići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.02.2015. 21:00h

Izgradnja višespratnog poslovno-stambenog kompleksa u blizini kružnog toka i poslovnog centra „TQ plaza“ u Budvi, čiji je investitor firma „ Toškovići “, stavljena je na čekanje.

Zabrana gradnje uslijedila je jer podgorička kompanija, koja je imala nekoliko zajedničkih poslova sa firmom premijerovog sina Blaža Đukanovića, nije izmirila komunalije prema Opštini Budva, a nije platila ni naknadu JP „Regionalni vodovod“.

Budvanski Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj prekinuo je postupak izdavanja građevinske dozvole još sredinom decembra prošle godine jer, navedeno je u obrazloženju, „nema dokaza o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta i dokaza o plaćanju naknade za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja“.

Plac na kojem će biti izgrađen kompleks kupila je firma “Planet”

Građevinska operativa kompanije „ Toškovići “, biznismena Ivice Toškovića u međuvremenu porušila je staru jednospratnu kamenu kuću, jednu od najljepših u ovom gradskom naselju.

U Komunalnoj policiji „Vijestima“ je potvrđeno da „ Toškovići “ imaju dozvolu za rušenje, koju je još 2010. godine izdao tadašnji resor, sadašnjeg Ministarstva održivog razvoja.

Dozvola za rušenje izdata je na ime firme „Planet DOO” - Podgorica na čije ime se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, prema posljednjim podacima, vodi plac od 1200 kvadrata i jednospratna porodična zgrada od 122 metra kvadratna.

Firmu „Planet“ osnovali su građevinski biznismenani Dejan Stojović i Ljubiša Šestović, inače pašenog aktuelnog ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića.

Šestović je prošle godine izašao iz firme, u kojoj je imao trećinu kapitala, i ona je sada u stoodstotnom vlasništvu Dejana Stojovića. Stojović i Šestović poznati su i po građevinskom uspjehu svoje druge kompanije „Pržno“, koja je u istoimenom primorskom mjestu izgradila luksuzni apartmanski kompleks “Emerald Bay”, naspram hotela „Maestral“. Šestović se povukao i iz ove firme.

Parcela u Budvi je, navodi se u katastarskoj evidenciji bila pod kreditnim zaduženjem “Planeta” kod Hipo Alpe Adria banke, na ime dvije kreditne linije od ukupno milion i po eura. Početkom oktobra banka je pokrenula hipoteku i naplatu potraživanja, da bi početkom novembra “Planet” sa preduzećem “ Toškovići ” zaključio ugovor o zajedničkoj izgradnji.

“Planet” je svoju atraktivnu imovinu u Budvi trgovao prije sedam godina, u vrijeme najveće kupoprodajne groznice, i velikih građevinskih zahvata u tom gradu.

DUP predviđa sedam etaža

U vrijeme kada je “Planet” kupio plac u centru Budve, završavala se izrada osporavanog planskog dokumenta DUP „Budva centar“, kojim je urbanizovan najatraktivniji pojas grada od „Avale“ do Zavale.

Međutim, svih prethodnih godina, plac i stara kamena vila, koju je izgradio nekadašnji moreplovac staromještanin, stajali su prazni.

Na parceli “Planeta” preporučena, ali ne i obavezujuća spratnost je prizemlje i sedam etaža , ali u zavisnosti od zauzetosti placa, investitor, može da ide i sprat ili nekoliko više u nebo.

Poslovanje u konzorcijumu sa BB solarom

Firma “Toškovići ” medijski je postala interesantna prošle godine, kada je objavljeno da je u okviru konzorcijuma sa firmom Blaža Đukanovića “BB solar” i “Televexom” bila angažovana na ugradnji fotonaponskih panela na UN Eko zgradi u Podgorici.

“Monitor” je u septembru prošle godine objavio spisak firmi koje su na osnovu evidencije Uprave za javne nabavke imale najviše milionskih poslova koje su dobile od države i lokalnih uprava. Na četvrtom mjestu, već drugu godinu za redom, su upravo “ Toškovići ”, koji su u 2014. imali sa državom i ugovorenih poslova u vrijednosti 5.261.516,15 eura. Tokom 2012. godine, “ Toškovići ” su bili tek na 17. mjestu sa 2.202.895 eura.

Posao u Budvi sada je na čekanju, a tek nakon što bude objavljena građevinska dozvola, tačno će se znati koliko će etaža imati njihov poslovno-stambeni kompleks.

Bonus video: