Trajekt “Teodo” na odmoru

S obzirom na činjenicu da je subjekat inspekcijskog nadzora podnio žalbu na rješenje inspektora bezbjednosti plovidbe, o konkretnim mjerama možemo se izjasniti u skladu sa zakonom, po konačnosti donesenog rješenja
0 komentar(a)
Teodo, trajekt Teodo, Foto: Siniša Luković
Teodo, trajekt Teodo, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.04.2012. 18:06h

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja potvrdilo je "Vijestima" da je Inspekcija bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor "izrekla određene mjere" u vezi s kontrolom trajekta "Teodo", preduzeća "Pomorski saobraćaj" iz Kamenara, ali nije željelo da detaljnije saopšti koje su nepravilnosti nađene prilikom kontrole tog broda i koje su mjere inspektori preduzeli protiv brodara – firme čiji je vlasnik i izvršni direktor Dejan Ban, kum bivšeg premijera Mila Đukanovića.

"Inspekcija bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor je dana, 19. 04. 2012. godine nad M/T ’Teodo’, Luke upisa Kotor, zastava Crne Gore, vlasništvo ’Pomorski saobraćaj’ AD - Kamenari, izvršila inspekcijski nadzor i tom prilikom donijela rješenje, kojim je, u skladu sa Zakonom o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi, Zakonom o inspekcijskom nadzoru i Zakonom o opštem upravnom postupku, izrekla određene mjere".

"Bez obzira na to što je "Pomorski saobraćaj" izjavio žalbu na takvo rješenje, žalba ne odlaže sprovođenje rješenja i brod će biti van saobraćaja dok god se ne otklone evidentirani nedostaci"

"S obzirom na činjenicu da je subjekat inspekcijskog nadzora podnio žalbu na rješenje inspektora bezbjednosti plovidbe, o konkretnim mjerama možemo se izjasniti u skladu sa zakonom, po konačnosti donesenog rješenja", piše u saopštenju Ministarstva pomorstva i saobraćaja koje je "Vijestima" proslijedila portparolka Ivana Pejović.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", inspekcija je 19. aprila, prilikom kontrole najnovijeg broda "Pomorskog saobraćaja", nepunu godinu starog trajekta "Teodo", konstatovala da na trajektu nije ukrcan dovoljan broj adekvatno obučenih članova posade, kao i da na brodu nema sertifikata o tehničkoj ispravnosti (Sertificate of Seaworthines), zbog čega je kompaniji iz Kamenara dala rok od sedam dana da otkloni uočene nedostatke.

Kako se to nije desilo, Inspekcija bezbjednosti plovidbe je u četvrtak, 26. aprila, donijela riješenje o zadržavanju (takozvani detention), odnosno zabrani plovidbe trajekta "Teodo", do otklanjanja evidentiranih nepravilnosti.

"Bez obzira na to što je "Pomorski saobraćaj" izjavio žalbu na takvo rješenje, žalba ne odlaže sprovođenje rješenja i brod će biti van saobraćaja dok god se ne otklone evidentirani nedostaci", rekao je „Vijestima“ izvor upućen u tu problematiku i najavio da će i ostali brodovi "Pomorskog saobraćaja", firme koja ima monopol u trajektnom prevozu automobila i putnika na liniji preko tjesnaca Verige, u narednom periodu biti predmet detaljnih kontrola Inspekcije bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor.

Bez obzira na to što je Pomorski saobraćaj izjavio žalbu na takvo rješenje, žalba ne odlaže sprovođenje rješenja i brod će biti van saobraćaja dok god se ne otklone evidentirani nedostaci, rekao je izvor "Vijesti" upućen u problematiku

Bonus video: