Transperensi internešnal: Politički motivisana smjena Ćalović Marković

Ćalović Marković, kako navode, nije pružena prilika da odgovori na optužbe, što nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima
73 pregleda 4 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.07.2018. 08:05h

Transperensi internešnal osudio je odluku o razrješenju Vanje Ćalović Marković, izvršnu direktorku MANS-a, iz Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

"Transperensi internešnal osuđuje jučerašnju odluku Skupštine Crne Gore da razriješi Vanju Ćalović Marković, izvršnu direktorku MANS-a, našeg nezavisnog nacionalnog ogranka, iz Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, iako nacionalni sud nije donio presudu u tom sporu. Ova odluka ukazuje na odmazdu protiv Ćalović Marković zbog njene beskompromisne borbe protiv korupcije", stoji u saopštenju.

Ćalović Marković, kako navode, nije pružena prilika da odgovori na optužbe, što nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Optužbe za konflikt interesa uperene protiv Ćalović Marković su osporene na nacionalnom sudu, a ročište je zakazano za 17. jul 2018. godine. Ćalović Marković nije pružena prilika da odgovori na optužbe iznesene protiv nje, što nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Prošlog mjeseca je više od 40 nevladinih organizacija apelovalo na Skupštinu da se sačeka odluka suda prije nego što se glasa o razrješenju Ćalović Marković, međutim, uprkos tome, Skupština je glasala juče", dodaje se u saopštenju Transparensi internešnala.

Razrješenje Ćalović Marković, kako ističu, predstavlja politički motivisan potez i podstiče zabrinutost koju je prethodno izrazila Evropska komisija u svom izvještaju o Crnoj Gori za 2018. godinu. U izvještaju su, podsjećaju, posebno naglašeni izazovi koji se tiču slučajeva konflikta interesa, uključujući javnog emitera, RTCG, i Savjet Agencije za elektronske medije.

"Razrješenje takođe doprinosi rastućem političkom pritisku sa kojim se MANS suočava prilikom borbe protiv korupcije, potkopava povjerenje građana u političke institucije i u suprotnosti je sa naporima Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: