Traže da se ne ukidaju istorija i geografija

Profesori zatražili da se preispita metodologija za izradu programa za srednje stručno obrazovanje
4359 pregleda 6 komentar(a)
Elektrotehnička škola u Podgorici, Foto: Vesko Belojević
Elektrotehnička škola u Podgorici, Foto: Vesko Belojević

Profesori istorije i geografije zatražili su juče od Nacionalnog savjeta za obrazovanje da na sljedećoj sjednici donesu odluku, odnosno da preispitaju ranije usvojenu metodologiji za izradu programa za srednje stručno obrazovanje.

U zahtjevu, koji je potpisalo 38 profesora, navodi se da očekuju od Nacionalnog savjeta za obrazovanje da naloži Ministarstvu prosvjete izradu sveobuhvatne stručne analize reformskih rješenja nastave u osnovnim školama.

“Kao vaše koleginice i kolege iz učionica znamo da je ovim reformskim rješenjima već nanijeta šteta mladim naraštajima Crne Gore i da to može dovesti do nepopravljivih posljedica”.

Profesori su zabrinuti zbog činjenice, kako navode, da će srednje stručne škole u Crnoj Gori ostati bez istorije i geografije, kao “fundamenta obrazovnog sistema jedne države”.

“Kaže stara sentenca da je istorija učiteljica života. Uz ovu istinu još jedna je činjenica sigurna svih ovih pet hiljada godina koliko postoje škole kao civilizacijski izraz. Istorija i geografija orijentišu učenike u vremenu i prostoru. Crna Gora jeste država u kojoj će ove jeseni biti protjerana iz školskih učionica učiteljica života. Kao što je ranije usvojenim i od vas odobrenim rješenjem smanjila broj časova istorije i geografije u osnovnoj školi”, piše u dopisu.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković tvrdi da je netačno da se istorija i geografija ukidaju u srednjim stručnim školama i poručio da je u prvom razredu četvorogodišnjih stručnih škola najmanje polovina predmeta iz korpusa opšteobrazovnih.

“Vijesti” su objavile, a na osnovu dokumenata iz više srednjih stručnih škola, da su pojedine ustanove istoriju i geografiju, ali i drugi strani jezik, ekologiju, sociologiju, stavile u izborni modul, odnosno kao izborne predmete. To su potvrdili i iz Sindikata prosvjete i pozvali strukovna udruženja da se više angažuju, kako bi se zaštitili opšteobrazovni predmeti.

Bonus video: