Traže oslobađanje Martinovića

Istraživački novinar prvostepeno osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog navodnog učestvovanja u međunarodnom švercu droge
1923 pregleda 1 komentar(a)
Martinović, Foto: Savo Prelević
Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2019. 16:33h

Reporteri bez granica i devet drugih organizacija pozvali su crnogorske vlasti da oslobode istraživačkog novinara Jova Martinovića, koji je prvostepeno osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog navodnog učestvovanja u međunarodnom švercu droge.

Martinović je, u januaru ove godine, osuđen na godinu i po zatvora, pod optužbom da je, iskorištavajući svoja poznanstva iz novinarske profesije, spojio krijumčare droge, dok novinar tvrdi da je bio na novinarskom zadatku zbog koga je morao da kontaktira i ljude iz kriminalnog miljea.

Martinović se žalio na presudu, a sudije Apelacionog suda 12. septembra razmatraće žalbu na presudu podgoričkog Višeg suda.

"I dok će sve oči biti uprte na poboljšanja u oblastima sudstva i situacije u kojoj se mediji nalaze u Crnoj Gori tokom Medijskih dana Zapadnog Balkana, Reporteri bez granica pozivaju vlasti da oslobode istraživačkog novinara Jova Martinovića ali i sve međunarodne organizacije i zapadne vlade da podrže ovaj zahtjev", navela je Polin Ade-Mevel, čelnica deska Reportera bez granica za EU i Balkan.

Pored Reportera bez granica, između ostalih, zahtjev za oslobađanje Martinovića potpisali su "Article 19", Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Evropski centar za štampu i medijske slobode (ECMPF), Evropska federacija novinara (EFJ), Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO).

Bonus video: