Traže pomoć od Tužilačkog savjeta

Osnovni tužioci Jelena Protić, Slađana Španjević-Volkov, Biljana Medenica i Vukas Radonjić trenutno čekaju da Vijeće državnih tužilaca, koje je oformio Tužilački savjet, ocijeni njihov radu u toku prethodnog mandata
4757 pregleda 1 komentar(a)
Traže da im pošalju tužioce na ispomoć: Tužilački savjet, Foto: Savo Prelević
Traže da im pošalju tužioce na ispomoć: Tužilački savjet, Foto: Savo Prelević

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici u narednom periodu radiće bez četiri osnovna državna tužioca, kojima je istekao mandat 14. januara.

Osnovni tužioci Jelena Protić, Slađana Španjević-Volkov, Biljana Medenica i Vukas Radonjić trenutno čekaju da Vijeće državnih tužilaca, koje je oformio Tužilački savjet, ocijeni njihov radu u toku prethodnog mandata.

To znači da će Osnovno državno tužilaštvo u gradu gdje živi skoro dvije trećine ukupnog stanovništva, raditi sa 16 tužilaca.

Iz podgoričkog tužilaštva “Vijestima” su saopštili da će u narednom periodu biti opterećeniji, ali da to ne smije uticati na proces rada tog organa.

“To ne smije uticati na rad u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, već će proces rada u novim okolnostima biti organizovan tako što će ostali tužioci biti dodatno opterećeni i preuzeće dio poslova koji su do tada obavljali državni tužioci kojima je istekao mandat”, navodi se u odgovoru ODT-a “Vijestima”.

Tvrde da su tražili od Tužilačkog savjeta da im se do izbora novih tužilaca privremeno dodijele tužioci iz drugih tužilaštava.

“Radi postizanja pune ažurnosti i blagovremenog vršenja poslova, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici obratilo se Tužilačkom savjetu sa zahtjevom da se razmotri mogućnost privremenog upućivanja državnih tužilaca iz drugih tužilaštava u ovo tužilaštvo do prestanka navedenih okolnosti”, saopšteno je iz podgoričkog tužilaštva.

Postupak izbora novih tužilaca može da potraje i do dva mjeseca, a potrebno je da Tužilački savjet raspiše konkurs za upražnjena radna mjesta u ODT-u. Iz Tužilačkog savjeta od petka nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, između ostalih, ni kada bi mogao biti raspisan konkurs.

Protićeva, Španjević-Volkov i Radonjić stupili su na funkciju zamjenika osnovnog državnog tužioca 2013. godine po starom Zakonu o državnom tužilaštvu, dok je Medenica počela angažman u ODT-u 2016. godine.

Nakon usvajanja novog Zakona o državnom tužilaštvu uvode se nova radna mjesta - rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva i državni tužioci, dok se ukidaju stara radna mjesta osnovni državni tužilac i zamjenici. Tada je Protićevoj, Španjević-Volkov i Radonjiću počeo da teče četvorogodišnji mandat državnih tužioca, jer su do tada starim zakonom bili prepoznati kao zamjenici. Zbog izmjena zakona njihov prvi tužilački mandat trajao je ukupno sedam godina.

Radonjić je, između ostalih, zastupao optužni predlog protiv funkcionera Socijaldemokrata i službenika Ministarstva saobraćaja i pomorstva za lažno svjedočenje u slučaju “Ramada”. Svih pet optuženih osuđeni su uslovno na po pet mjeseci zatvora. On je zastupao i optužni predlog protiv suspendovane profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević-Đuranović, za koji suđenje još traje. Ovaj optužni predlog sada zastupa osnovna tužiteljka Ana Radović.

Na posljednjoj sjednici tužilačkog savjeta saopšteno je da je Radonjić konkurisao za rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Baru.

Medenica je došla u žižu javnosti kada je nedavno pokrenula izviđaj protiv urednika portala “in4s” Gojka Raičevića i portala “Borba” Dražena Živkovića jer su širili paniku objavljivanjem informacije o eksploziji u Vili Gorica, a koju je Vlada Crne Gore proglasila “lažnom viješću”. Taj predmet će biti predat drugom tužiocu na postupanje.

Protićeva je, između ostalih, zastupala optužne predloge protiv poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića i funkcionera Pokreta za promjene (PZP) Nikole Bajčetića zbog napada na policajce tokom protesta njihovog opozicionog bloka 2015. godine. Obojica su osuđeni za krivično djelo koje im je stavljeno na teret.

Španjević-Volkov je, između ostalih, zastupala optužnicu protiv pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice Gorana Zejaka i Bora Grgurovića zbog prebijanja Mija Martinovića. Obojica su prvostepeno osuđena na po godinu i po zatvora.

Ocjene rada nakon dvije godine

Državni tužioci koji su izabrani na mandat od četiri godine, ocjenjuju se poslije dvije godine rada, kao i na kraju mandata.

Ocjenjivanje državnih tužilaca vrši Komisija za ocjenjivanje rada državnih tužilaca koju obrazuje Tužilački savjet.

Komisiju čine vrhovni državni tužilac i pet članova Tužilačkog savjeta, od kojih tri iz reda državnih tužilaca i dva iz reda uglednih pravnika.

Odluku o ocjeni rada državnog tužioca Komisija za ocjenjivanje donosi na predlog Vijeća državnih tužilaca za ocjenjivanje rada državnih tužilaca koje čine rukovodilac državnog tužilaštva u kojem se državni tužilac ocjenjuje i četiri državna tužioca iz državnih tužilaštava višeg stepena. Vijeće državnih tužilaca za ocjenjivanje obrazuje Tužilački savjet.

Nakon što su ocijenjeni, ukoliko su dobili dobru ili odličnu ocjenu, tužioci su stekli mogućnost da se jave na interni konkurs za izbor u stalnog državnog tužioca.

Državni tužilac koji je ocijenjen ocjenom zadovoljava i ocjenom nezadovoljava upućuje se na program obavezne kontinuirane obuke, u skladu sa zakonom kojim se uređuje obuka državnih tužilaca.

Tužilački savjet nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li je formirano vijeće državnih tužilaca za ocjenjivanje, niti kada će ono početi sa radom.

Bonus video: