Traže smjenu Stijepovića: "Monstruma od solitera pravi mafija"

“Nadam se da će ovo čudovište, koje narušava izgled desne obale Morače, kao i čitavog grada biti srušeno”, istakao je Čađenović
274 pregleda 113 komentar(a)
Demokrate soliter, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate soliter, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 14.09.2016. 18:44h

Svih 27 opozicionih odbornika u Skupštini Glavnog grada potpisalo je predlog Demokrata za smjenu gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, saopštio je predsjednik kluba odbornika te partije Vladimir Čađenović.

Sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razriješenje Stijepovića, predsjednik Skupštine Đorđe Suhih je zakazao za 29. septembar u 11 časova.

Istakao je da su Demokrate podnijele predlog za razješenje smjenu Stijepovića 13. septembra, a to su tražili zbog toga što je svojim nečinjenjem i svjesnim opstruiranjem realizacije obaveza iz Odluke o mjesnim zajednicama onemogućio ostvarivanje prava građana na izbor ogana mjesnih zajednica i doveo u pitan je demokratski legitimitet izbornog procesa.

On je kazao da je investitor solitera od 12 spratova kod “hotela “Podgorica” mafija i da je po nalogu mafije i urađen plan za taj dio grada”.

“Gradonačelnik nije uspio da zaustavi gradnju ovoga monstruma, čemu se protivi najubjedjivija većina građana Podgorice. Gradnja nije zaustavljena zbog straha i korupcije”, istakao je Čađenović

On je istakao da se nada da će Upravni sud, kojem je inspektor inspektor za urbanizam desetog juna podnio tužbu, uvažiti vapaje javnosti, kako laičke i stručne i da će zaustaviti gradnju solitera.

“Nadam se da će ovo čudovište, koje narušava izgled desne obale Morače, kao i čitavog grada biti srušeno”, istakao je Čađenović.

Istakao je da gradonačelnik nije ništa učinio da se zaustavi izgradnja čudovišta od 12 spratova pored hotela 'Podgorica' i pored utvrđenih činjenica od Uprave za inspekcijske poslove i snažnog protivljenja stručne i ukupne javnosti.

On je optužio Stijepovića da je njegov plan da Mjesne zajednice do 16. oktobra ostanu punktovi DPS-a.

“Potvrda toga je rješenje Sekretarijata za lokalnu samoupravu da prostorije MZ u Glavnom gradu i gradskim opštinama od 21. juna, od 18 časova svakog radnog dana, za održavanje sastanaka mjesnih odbora DPS-a”, istakao je Čađenović.

On je rekao da su to tražili i zbog toga što je gradonačelnik Stijepović, svojim nezakonitim i štetnim postupanjem, odnosno svjesnim propuštanjem preduzimanja radnji iz svojih nadležnosti, nije obezbijedio vršenje poslova, koje je Glavni grad morao uraditi u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o Glavnom gradu, Statutom i drugim propisima.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović istakla je da postoje vrijednosti, kao što je poštovanje kulturne baštine, koje bi svakom čovjeku morale biti preče i značajnije od bilo čijeg interesa i materijalnog bogatstva.

“Međutim moćnici koji stoje iza kompanije 'Normal', su gradnjom ovog čudovišta od solitera tik uz hotel 'Podgorica', pokazali koliko im je stalo do tih vrijednosti, koliko je pohlepa za materijalnim bogatstvom zaslijepila te ljude, pa im je i devastacija kulturnog dobra zvanog hotel “Podgorica” postala normalna stvar”, kazala je Popović.

Ona je rekla da 'moćnici koji stoje iza kompanije “Normal” su na vrijeme obezbijedili da im bivši gradonačelnik Miomir Mugoša, sa DPS glasačkom mašinerijom još 2012., nacrta ono što su željeli, ne mareći za struku.

“Sadašnji gradonačelnik Slavoljub Stijepović je dozvolio izgradnju solitera, bez obzira što je bio u saznanju da na taj način krši zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, što je konstatovala i Uprava za inpekcijske poslove, dakle državni organ, koja je utvrdila niz nezakonitosti prilikom donošenja planske dokumentacije za ovo područje i izdavanja građevinske dozvole. Time je potvrđena osnovanost zahtjeva inspektora za urbanizam za poništenje rješenja o izdavanju građevinske dozvole 'Normal Tours'”, istakla je Popović.

Navela je da obzirom na to da je odbijena žalba inspektora za urbanizam protiv rješenja Glavnog administratora odbijena kao neosnovana, inspektor za urbanizam je desetog juna podnio tužbu Upravnom sudu Crne Gore. “Koristim priliku, da pozovem predsjednicu Upravnog suda, da obezbijedi da Upravni sud bez odlaganja odluči o tome, a ne da nastavi da ćuti, kao što to radi gradonačelnik Slavoljub Stijepović”.Iza izgradnje stoji isti onaj što je kupio sve hotele

Iza izgradnje solitera pored hotela „Podgorica”, kako je istakla Popović, stoji isti onaj vlasnik, koji je kupovinom UTIP Crna Gora, postao vlasnik svih hotela u Podgorici za 4,7 miliona eura.

"Samo nekoliko godina kasnije je Vladi Crne Gore samo kamp na Zlatici prodao za 8,4 miliona eura i to je bilo malo, pa je 2015. godine, Investiciono razvojni fond, iz sredstava namijenjenih malim i srednjim preduzetnicima, ovoj kompaniji odobrio milion eura za izgradnju hotela 'Hilton, za uzvrat, vlasnici kompanije će svečanost otvaranje hotela “Hilton”, prilagoditi predizbornim potrebama DPS-a i tako se dijelom odužiti čelnicima DPS-a za poklonjene milione i izradu urbanističkih planova po njihovim željama", kazala je Popović.

Ona je podsjetila na riječi arhitekte Svetlane Kane Radević, koja je kazala:

"Ja se nikada nijesam udala, a kada budem umirala, umrijeću sama. Sve što iza sebe ostavljam je nekoliko objekata, koje sam projektovala, a među njima je i hotel 'Podgorica, ne smijem ni da pomislim šta će se desiti i kako će ti objekti izgledati 20 godina nakon moje smrti.

Stidi li se danas gradonačelnik Podgorice riječi Kane Radević 15 godina poslije njene smrti, stidi li se kulturnog genocida, koji se dešava u Podgorici, i kada se gradi kada se ruši. Osjeća li odgovornost što je dozvolio izgradnju ovog čudovišta tik uz kulturno dobro", kazala je Popović.

Ona je istakla da "sigurni korak DPS-a ne vodi pravim putem, nego stranputicom, to su građani Crne Gore prepoznali i zaštitiće sebe od stranputice 16. oktobra.

Bonus video: