Traže stopiranje planova Statisa: Nećemo novo ruglo na Svetom Stefanu

“Opština da spriječi kompaniju “Adriatic properties“ da garažu naspram hotela pretvori u kancelarije”
102 pregleda 1 komentar(a)
Svet Stefan, Foto: Vuk Lajović
Svet Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.04.2017. 18:49h

Nevladina organizacije “Za ljepši Sveti Stefan“ pozvala je Opštinu Budva da spriječi kompaniju “Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa da garažu naspram grad-hotela “Sveti Stefan“, čiji je zakupac, pretvore u kancelarije.

“Skinuta je metalna konstrukcija, nastrešnica i na tome mjestu planiraju da grade kancelarije. Kako se ponovo ne bi desilo da, kao što je to bilo sa dvije velike betonske građevine koje se vode kao privremeni objekti, zahtijevamo da im se ne dozvoli da to isto učine sa garažom”, naveo je za “Vijesti” predsjednik te NVO, mještanin Svetoga Stefana, Krsto Rađenović.

On je podsjetio da je garaža napravljena nakon zemljotresa upravo na poziciji kako bi stabilizovala teren i spriječila klizišta.

Prema njegovim rječima, nekadašnja opozicija, a sadašnja vlast se protivila da se betonske građevine, koje su nelegalno izgrađene i aminovane od Ministarstva održivog razvoja, godinama unazad legalizuju pod terminom privremeni objekti.

“Uvjeren sam da će se prekinuti sa tom praksom i ne dozvoliti da se te građevine, kao i ovo najnovije što se namjreva graditi, na ovaj način legalizuju“, smatra Rađenović.

On je naveo da je “Adriatic properties” još prije deset godina zakupio hotelski kompleks, osim grad hotela i “Vile Miločer” i hotel “Kraljičinu plažu“.

“Umjesto da se taj hotel, koji je na samom ulazu u Miločerski park i predstavlja ruglo, renovira, imamo sada da se grade neke poslovne kancelarije na garaži. Svi koji prođu Miločerskim parkom dočekuje ih “Kraljičina plaža“ u kojoj je smješten personal. Na terasama se suši veš, što je ružna slika koja dočekuje goste“, istakao je Rađenović.

Ministarstvo održivog razvoja obustavilo je prije par mjeseci postupak izdavanja građevinske dozvole za gradnju novog hotela ”Kraljičina plaža” i apartmana za prodaju u srcu Miločerskog parka, nakon što je Hotelsko turističko preduzeće ”Miločer” povuklo zahtjev.

HTP “Miločer” koji je formalno vlasnik zemlje, podnijelo je početkom januara zahtjev za dobijanje dozvole pozivajući se na ugovor i aneks ugovora o dugogodišnjem izdavanju u zakup staroga hotela i zemljišta kompaniji ”Adriatic properties”.

”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad-hotela „Sveti Stefan” i „Vile Miločer” kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG Budvanska rivijera, odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je prošle godine aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela „Sveti Stefan” i “Vile Miločer” sa 30 na 42 godine, dok je zakup hotela „Kraljičina plaža” produžen sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja zgrade sa apartmanima, dato na 90 godina zakupa.

”Adriatic properties”, omogućeno je da izgradi ukupno 88 apartmana od kojih 66 u novom hotelu “Kraljičina plaža” i 12 apartmana naspram grada-hotela “Sveti Stefan” rekonstrukcijom postojećih divljih građevina. Luksuzne stanove moći će da ponudi na tržištu, od čega će moći da inkasira više od 50 miliona eura.

Interesantno je da za kompletno ovo područje, gdje se priprema izvođenja radova, ne postoji detaljni planski dokument koji bi mogao da posluži da se investitoru izda građevinska dozvola. Prostor je trebalo da urbanistički pokrije DUP “Čedi Kraljičina plaža”, koji još nije usvojen.

Grci najavili ulaganja od 100 miliona eura na Kraljičinoj plaži

Iz Adriatic Properties su još ranije, kako su mediji prenijeli, najavili da će u naredne tri godine uložiti više od 100 miliona eura u izgradnju novog hotelskog kompleksa na Kraljičinoj plaži i ostalih propratnih sadržaja.

Umjesto starog, izgradiće novi hotel “Kraljičina plaža” sa pet zvjezdica, koji će imati 60 hotelskih soba i 66 apartmana, unutrašnje i bazene na terasama, spa, biblioteku, teretanu i bistro kafe, dok će u okviru druge faze projekta sagraditi konferencijski i šoping centar, unutrašnji parking, heliodrom, dva teniska terena i plažni bar.

Novi hotel funkcionisaće po kondo principu, što znači da će 66 apartmana biti u privatnom vlasništvu, a vlasnici će ih izdavati hotelu.

Bonus video: