Traže tri miliona za dva pružna prelaza

U Analizi stanja putnih prelaza na željezničkm prugama kojima upravlja ŽICG, koju je u četvtak usvojila Vlada, piše da je za trajno rješenje tog prelaza potrebno obuhvatiti rekonstrukciju prilaznih saobraćajnica, za šta je potrebna projektna dokumentacija
86 pregleda 2 komentar(a)
pružni prelaz, Foto: Vijesti
pružni prelaz, Foto: Vijesti
Ažurirano: 29.07.2017. 19:37h

Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) traži od Vlade da im naredne godine obezbijedi 2,9 miliona eura da izgrade dva pružna prelaza.

Posljednjih pet godina na pružnim prelazima ŽICG-a dogodilo se 20 saobraćajnih nezgoda i incidenata, u kojima su poginule dvije osobe, od kojih jedno trogodišnje dijete, a načinjena materijalna šteta od oko 700 hiljada eura.

Na nekim od tih prelaza rampe uopšte ne rade, poput one za skretanje u Virpazar, gdje vozovi moraju da paze da im neko ne izleti sa sporednog puta pred šine.

Najteža saobraćajna nesreća dogodila se u martu ove godine, kada je na pružnom prelazu u Sutomoru poginuo trogodišnji dječak.

U Analizi stanja putnih prelaza na željezničkm prugama kojima upravlja ŽICG, koju je u četvtak usvojila Vlada, piše da je za trajno rješenje tog prelaza potrebno obuhvatiti rekonstrukciju prilaznih saobraćajnica, za šta je potrebna projektna dokumentacija.

S obzirom da je riječ o putu kojim upravlja Opština Bar, objašnjavaju, bez njenog aktivnog učešća je nemoguće rješenje tog problema.

ŽICG, koja problem rješenja prelaza odlaže godinama, sada od Vlade traži da se kapitalnim budžetom za 2018. predvide sredstva za eksproprijaciju i izgradnju tih objekata u iznosu od 2,95 miliona eura.

U Analizi piše da će se gradnjom dva nova prelaza ukinuti sporni prelazi Pažići, Ždrebaonik i Mlin-Spuž na pruzi Nikšić - Podgorica u opštini Danilovgrad.

ŽICG objašnjava da su uzroci nesreća i nezgoda na prelazima “nepoštovanje postavljene signalizacije od strane učesnika u drumskom saobraćaju, osim u jednom slučaju - incidentu, kada je odgovornost imao i vozač motornog pružnog vozila”.

U Analizi se navodi da su neispravna četiri putna prelaza na pruzi Podgorica - Bar: „Vukovci“, „Morača“, „Bistrica“ i „Virpazar“, za koje se već duži period čeka isporuka rezervnih djelova, koji su teže dostupni zbog zastarjele tehnike.

Tvrde da će naredna dva mjeseca osposobiti putne prelaze u Golubovcima.

Racionalizuju mjesta, a primaju kelnera u kabinetu direktora

Direktor ŽICG će u svom kabinetu narednih šest mjeseci imati i svog konobara.

To preduzeće je na sajtu Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) objavilo konkurs za radno mjesto “konobar/ica u kabinetu izvršnog direktora”. Izvršni direktor tog preduzeća je Milan Čolaković.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je inače zbog velikoga duga, koji imaju željeznička preduzeća, na prvom mjestu ŽICG (6,6 miliona eura), najavilo racionalizaciju troškova i radnih mjesta.

Iz ŽICG, međutim, smatraju da su uprkos lošoj situaciji obavezni da drže “nivo kompanije”.

“Prije svega (smo) u obavezi održati nivo koji ovako velika kompanija zaslužuje”, objašnjeno je “Vijestima”.

Oni navode da je radno mjesto konobara sistematizovano već dugo godina, pojasnivši da će ta osoba opsluživati cijelu zgradu.

“Konobar u kabinetu opslužuje cijelu upravnu zgradu ŽICG, gdje imamo skoro 300 zaposlenih, inostrane delegacije i stranke kojih je svakodnevno priličan broj”, navodi ŽICG.

Bonus video: