Tražili mišljenje, ali ga nijesu dobili

Ministarstvo prosvjete negiralo je navode FORCE da je ministar Slavoljub Stijepović prekršio zakon, istakavši da je prije odluke o izboru direktora zatražilo mišljenje Nacionalnog savjeta Albanaca, ali da odgovor nijesu dobili.
85 pregleda 0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2011. 20:37h

Ministarstvo prosvjete i sporta tvrdi da nije prekršilo zakon prilikom izbora direktora triju osnovnih škola u Ulcinju.

Ministarstvo prosvjete negiralo je navode FORCE da je ministar Slavoljub Stijepović prekršio zakon, istakavši da je prije odluke o izboru direktora zatražilo mišljenje Nacionalnog savjeta Albanaca, kako je i propisano odredbama Zakona o manjiskim pravima i slobodama, ali da odgovor nijesu dobili.

“Ministarstvo prosvjete i sporta je, istog dana kada je iz škole pristigla dokumantacija prijavljenih kandidata na Konkurs za mjesto direktora, uputilo zahtjeve za davanje mišljenja Nacionalnom savjetu Albanaca za izbor direktora JU OŠ „Bedri Elezaga“ 3. februara 2011. godine, za izbor direktora JU OŠ „Boško Strugar“ 7. februara 2011. godine i za izbor direktora JU OŠ „ Marko Nuculović“ iz Ulcinja 2. februara 2011. godine.

Kako do 12. februara 2011. godine nijesu pristigla mišljenja Nacionalnog savjeta Albanaca na zahtjeve Ministarstva, a Zakon o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju obavezuje da se izbor direktora svih vaspitno-obrazovnih ustanova izvrši do navedenog roka (12. februar), ministar prosvjete i sporta je bio dužan da donese odluku o izboru direktora navedenih vaspitno-obrazovnih ustanova u opštini Ulcinj”, saopštilo je Ministarstvo.

“Vijestima” su dostavljeni i “zahtjevi za davanje mišljenja” za tri pomenute škole.

Lider Force Nazif Cungu obavijestio je premijera Igora Lukšića da je Stijepović nezakonito imenovao direktore. U otvorenom pismu Lukšiću, Cungu tvrdi da je Stijepović direktore imenovao po hitnom postupku, bez mišljenja Nacionalnog savjeta Albanaca, “ne čekajući odgovor kao u ranijim slučajevima“.

Cungu je napomenuo da je u ranijim slučajevima traženo mišljenje Nacionalnog savjeta Albanaca čak i kada je za direktora škola konkurisao samo jedan kandidat.

“Ignorisanje i nepoštovanje zakona, u ovom slučaju u odnosu na Nacionalni savjet Albanaca, dovodi u pitanje poštovanje nadležnih institucija, odnosno poštovanje prava nacionalnih manjina za koje je Crna Gora preuzala zakonske obaveze”, ocijenio je Cungu. On je pozvao Lukšića da utiče na Stijepovića da poništi tu odluku i raspiše novi konkurs.

“Takođe Vas molimo da utvrdite šta je Stijepovića navelo da u ovom slučaju prekrši zakon i da nas obavijestite o tome”, poručio je Cungu.

Spuža nema potrebnu školsku spremu

Grupa građana Ulcinja, njih 41, potpisalo je peticiju kojom od Stijepovića traže da poništi odluku i na mjesto direktora OŠ “Boško Strugar” vrati Muhameda Spužu.

U ime roditelja, Nedžad Sahanagić kazao je “Vijestima” da je Spuža dobar direktor i pedagog i da je škola u njegovom mandatu napravila značajne iskorake naprijed. “Prije njegovog dolaska u školi je bilo i žutice i meningitisa. On je značajnim ulaganjima i povećanjem nivoa čistoće to iskorijenio”, kazao je Hasanagić, istakavši da je za vrijeme Spužinog mandata škola dospjela na zavidnu 24. poziciju u Crnoj Gori po kvalitetu rada i postignutim rezultatima učenika.

Ministarstvo prosvjete u dopisu upućenom Nacionalnom savjetu Albanaca, međutim, navodi da Spuža ne ispunjava “propisane uslove u pogledu školske spreme” za izbor direktora. Za Spužu je šira javnost saznala nakon što je u oktobru 2009. godine zaprijetio članici Školskog odbora Ireni Rolović da će je fizički likvidirati.

Porodica Rolović zbog toga se iselila iz Ulcinja i nastanila u Baru, a Spužu je sud oglasio krivim zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti...

Bonus video: