Treba da živimo od normalnog rada, a ne od šverca droge, cigara i pranja sumnjivog novca

Prema ocijeni stručnjaka iz Zagreba i Splita, izumi Mata Marovića su revolucionarni
109 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2013. 14:19h

Poznatog tivatskog naučnika i izumitelja, diplomiranog mašinskog inženjera Mata Marovića danas su posjetile njegove kolege, ugledni hrvatski, odnosno mađarsko-srpski naučnici svjetskog glasa, fizičar dr Davor Pavuna i dr Laszlo Foro.

Njima je Marović predstavio svoja dva najnovija patenta koji su minulih mjeseci izazvali i ogromno interesovanje u stručnim krugovima. Riječ je o koncentričnoj rotacionoj pumpi i četvorotaktnom rotacionom motoru.

"Ovo što je on napravio je prvi takav slučaj u inženjerstvu“, kazao je dr Foro

Prema ocijeni stručnjaka Instituta „Ruđer Bošković“ iz Zagreba, Fakulteta strojarstva iz Zagreba i Fakulteta strojarstva iz Splita riječ je o revolucionarnim izumima, a podršku Maroviću već daje i čitav tim hrvatskih i stručnjaka iz Crne Gore koji vjeruju u to da je tivatski inženjer našao sjajna riješenja koja mogu unijeti pravu revoluciju u mašinogradnju i industriju uopšte.

Pavuna koji već skoro 30 godina radi u Lozani u Švajcarskoj kao profesor fizike, hemije kondenzirane materije, te mikro i opto elektronike i koji je član savjetničkog tima za energetiku predsjednika SAD Baraka Obame, od ranije je upoznat sa Marovićevim najnovijim konstrukcijama, a svog kolegu iz Tivta ugledni je hrvatski naučnik nazvao “jednim od planetarno najboljih inženjera”.

Tivatski inženjer Mato Marović predstavio svoje nove izume >>>

On je danas kod Marovića doveo svog kolegu dr Laszla Foroa, sa Instituta za fiziku kondenzovane materije Federalnog politehničkog univerziteta u Lozani, jednog od najboljih svjetskih stručnjaka za kvantnu, matematičku i nanofizku, a koji nije krio oduševljenje onim što mu je tivatski inženjer pokazao.

"Jedan je moj stari profesor odavno rekao – vi fizičari jako lijepo radite ali inženjeri od vas mnogo više vrijede. To se definitivno vidi i na primjeru kolege Marovića koji je zaista svjetska ličnost, a njegovi izumi su sa stanivišta termodinamike i ekonomičnosti izuzetno zanimljivi.

Ovo što je on napravio je prvi takav slučaj u inženjerstvu“, kazao je Foro dodajući da je impressioniran i profesionalnim biografijom Marovića koji je konstruisao i do sada najbolju svjetsku protivgradnu raketu koju su nekada proizvodili tivatski Arsenal odnosno podgorička fabrike „19. decembar“.

Svojevremeno je samo oblast Baranje koja je branjena od grada Marovićevom raketom ostala pošteđena od grada koji je istovremeno opustošio sve druge poljoprivredne površine od Švajcarske i Italije, preko Jugoslavije i Mađarske do Rumunije, a bio je i ugovoren izvoz pola miliona komada te rakete na evropsko trište po cijeni od 550 dolara po komadu, što su osujetila politička dešavanja i lični progon koji je Marović doživio prije tridesetak godina, prvo u Tivtu, a kasnije i u Titogradu.

„Nevjerovatno je da je ovaj čovjek još prije 30 godina napravio do sada neprevaziđenu protivgradnu raketu i ja ću odmah po tom pitanju pokušati da nešto napravim u Ministarstvu nauke u Srbiji čiji sam savjetnik jer njima pod hitno treba efikasna protivgradna zaštita poljoprivrednih površina“, kazao je dr Foro, koji je porijeklom iz Subotice.

„Meni nikako nije jasno što to zapravo misle političari i investitori iz ovih naših država – niko od njih se ne osvrće na kolegu Marovića a njegove protivgradne rakete i sad nova pumpa ili ovaj revolucionarni motor su izumi koji su vrijedni milione i milijarde eura.

Na Matu Maroviću Crna Gora može zaraditi više nego na turizmu, samo to napokon neko treba da shvati.

"Godine polako prolaze, ja starim i želim da to dovršim i makar kao patente, ostavim svojoj djeci jer naše drutvo na žalost, ne zanima ni nauka ni industrija"

On i dr Foro su obećali pomoć Maroviću preko svojih kontakata sa svjetskim političkim liderima, industrijalcima i naučnicima kako bi u praksi sproveo ono što je do najsitnijih detalja tivatski inenjer i izumitelj razradio na papirima i projektima.

Marović je svojim gostima pokazao i nekoliko novih projekata na kojima još radi i koje nije do sada predstavkljao javnosti.

"Godine polako prolaze, ja starim i želim da to dovršim i makar kao patente, ostavim svojoj djeci jer naše drutvo na žalost, ne zanima ni nauka ni industrija. Nadam se ipak da će se ta slika promijeniti i da ćemo početi da se bavimo ozbiljnim stvarima da bi mogli živjeti od svog znanja i normalnog rada, a ne samo od šverca droge, cigara i pranja sumnjivog novca“, zaključio je tivatski izumitelj i konstruktor.

Galerija

Bonus video: