Treba im 600.000 ne zna se za šta

Konačnu odluku o podizanju kredita donijeće odbornici na sjednici Skupštine, koja bi trebalo da se održi 24. aprila...
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.04.2017. 06:18h

Opština Pljevlja namjerava da se zaduži još 600.000 eura, kako bi finansirala dio kapitalnih projekata koje namjerava da realizuje ove godine.

Konačnu odluku o podizanju kredita donijeće odbornici na sjednici Skupštine 24. aprila.

U obrazloženju odluke o kreditnom zaduženju koji je dostavljen odbornicima navodi se da se kredit uzima na pet godina, sa grejs periodom od godinu i fiksnom kamatnom stopom od pet odsto.

Usvojenim budžetom Opštine za 2017. godinu planirano je dugoročno kreditno zaduženje kod domaćih banaka.

Ponuda Atlas banke ukupno je najpovoljnija od svih dospjelih, pa je predloženo zaključenje ugovora o dugoročnom kreditnom zaduženju, navodi se u obrazloženju predloga odluke.

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić od dolaska na čelo Opštine prije više od dvije i po godine odbijao je da se kreditno zadužuje zbog višemilionskih dugovanja po raznim osnovama.

Iz lokalne uprave nijesu precizirali zbog kojih projekata se dodatno zadužuju, a navedeno je da su “od vitanog značaja” za Opštinu i da za njihovu realizaciju u ovom trenutku ne postoji dovoljno sredstava u budžetu iz redovnih prihoda.

“Poslije izvršenih analiza došlo se do zaključka da će lokalna uprava, uz efikasna raspolaganja resursima i racionalizacijom troškova, uspješno izmirivati obaveze nastale kreditnim zaduživanjima, a da će benefiti dobijeni realizacijom kapitalnih projekata za čiju realizaciju se Opština zadužuje biti značajniji i da opravdavaju opterećenje budžeta”, navodi se u obrazloženju odluke kojom se predlaže zaduženje.

Bonus video: