Trgovački lanci na razne načine pokušavaju da privuku mušterije

Nema značajnijih primjedbi na način na koji se organizuju akcijska sniženja određenih proizvoda, a crnogorski trgovci u tome ne zaostaju za kolegama iz evropskih država
283 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2012. 19:19h

Akcijske prodaje u svim prehrambenim marketima, iako su udvaranje trgovaca kupcima, jesu i prilika da se uštedi dosta novca. Direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević apelovala je na građane da ne budu lijeni i da obilaze više trgovina kada krenu u kupovinu.

"Znam porodice koje kupuju samo ono što je sniženo, i zadovoljne su. To jeste prilika za građane da uštede, ali i za trgovce da kroz akcije 'provuku' i neki proizvod kojem je istekao rok trajanja ili je pri kraju, a u magacinima ga imaju dosta. Ali to je nešta o čemu svi mi moramo da vodimo računa kad god uđemo u prodavnicu", kazala je Nikčević.

Ona nema značajnijih primjedbi na način na koji se organizuju akcijska sniženja određenih proizvoda, a, kako je istakla, crnogorski trgovci u tome ne zaostaju za kolegama iz evropskih država koje svoj asortiman prodaju na potpuno isti način.

Trgovci ponekad u minusu

I trgovci ističu da akcijsku prodaju organizuju samo zbog dobrobiti potrošača, ali ne mogu sakriti da, u međuvemenu, vode rat između sebe. Bitka između trgovačkih lanaca za svakog kupca je uvijek aktuelna, ali to ne bi trebalo da utiče na potrošače koji, prije svega, treba da razmišljaju o svom budžetu i uštedi koju mogu da ostvare.

Iz trgovačkog lanca “Albona”, “Vijestima” je objašnjeno da se akcijske prodaje dogovaraju sa dobavljačima i da ponuda artikala najčešće zavisi od zahtjeva tržista u određenom periodu godine, a postoji i asortiman koji je svakodnevno interesantan za akcije. Najvažnije je, kako je rekla predstavnica za odnose sa javnošću “Albone” Nataša Lučić, da ponuda bude i sezonski aktuelna.

Ona je rekla i da je svima u interesu da se tokom akcije proda što veća količina proizvoda koji su sniženi, zbog čega i od dobavljača dobijaju dodatne rabate na nabavnu cijenu.

"Dešava se da na određenim proizvodima nema uopšte zarade, jer se trgovac u potpunosti odrekne sopstvene zarade kako bi cijena ponuđenih akcijskih artikala bila što atraktivnija za potrošača. U periodu akcije se postiže veća količinska prodaja proizvoda koji je na akciji, ali se dobija mnogo manja zarada zato što je manja razlika u cijeni. Trgovac u periodu akcije nikada ne može da dobije mnogo. Dobija krajnji potrošač", rekla je Lučić.

Ona je objasnila da akcijska sniženja prati i marketing koji je u tim slučajevima, iako neophodan, čist trošak koji još više umanjuje ionako skromnu akcijsku zaradu.

"Na kraju mjeseca, kad sve što se ticalo akcija saberemo, nekad budemo u plusu, a nekad i u minusu", rekla je Lučić.

Cilj je dovesti kupca u prodavnicu

Crna Gora je, kako je kazala Lučić, malo tržište na kojem su zastupljeni gotovo svi lanci koji posluju u regionu.

"Broj velikih lanaca raste, a imate potrošače koji imaju sve manje novaca, pa trguju znatno manje. Sa druge strane imate ogromnu ponudu, pa smo dovedeni u situaciju da se preko akcija između sebe borimo za potrošača više. To je jedini način da osiromašenog kupca u kriznoj godini dovedete u svoju radnju i to je suština akcijske politike", kazala je ona.

Na tržištu ima i onih koji tvrde da ostvaruju zaradu i imaju kupce, iako nemaju akcijskih prodaja. Izvršni direktor “Hard diskonta Laković” (HDL) Predrag Tomović je rekao za “Vijesti” da u njihovim prodavnicama nema oscilacija cijena.

"Ne bavimo se marketinškim trikovima niti marketingom uopšte. Naša jedina preporuka su niske cijene i dobra usluga. Interes nam je da niskim cijenama stvaramo vjerne potrošače koji znaju da kod nas mogu da nađu najjeftinije proizvode", kazao je Tomović.

On je objasnio da kroz direktan uvoz i saradnju sa proizvođačima i kooperantima postižu i profit i niske cijene, tako da za akcijskim prodajama nemaju potrebe. “Laković”, kako je rekao, posluje sa niskim cijenama i ima veliki obrt robe.

"Kod drugih trgovaca se dešava da neko dođe za 10 jeftinijih proizvoda koji su na akciji, a da nijedan od njih ne nađe jer su, navodno, svi rasprodati i onda se osjećaju smiješno. Mi se tim ne bavimo i ne želimo da budemo dio toga", kazao je Tomović.

Najviše zarađuju veleprodaje

Insistiranje na akcijskim sniženjima može da ima efekat na dugi rok jer, kako je rekla Lučić, ukoliko potrošač zapamti da je određena prodavnica dobra u tom segmentu, širiće dobar glas o njoj i češće će da dolazi u kupovinu.

"Dugoročno možemo da dobijemo, ali potrošača treba zadržati, a to nije lako, jer se svi trgovci na isti način bore za njegovu lojalnost", kazala je ona.

Razlog ovakvog stanja u domaćoj trgovini je, smatra Lučić, i u tome što Crna Gora nije zemlja proizvođača i malo šta od domaće proizvodnje može da se složi na police prodavnice.

"Mi smo zemlja veleprodavaca koji su generalni distributeri određenih proizvoda i nakon što se oni ugrade u cijenu proizvoda koje mi kupimo od njih, i mi moramo da zaračunamo svoj skromni dio zarade, koji je najčešće dovoljan samo za podmirenje osnovnih troškova i isplate plata zaposlenima u sistemu. Mnogo bolje prolaze veleprodavci u odnosu na nas, iako je svuda u okruženju ta slika obrnuta", tvrdi Lučić.

Trikovi trgovaca

Jedina “šarena laža” koju trgovci podmeću potrošačima su, kako je Nikčević primijetila, markice kojima se popunjavaju određeni kuponi sa kojima, kada se popune, može da se kupi određeni proizvod po sniženoj cijeni.

"To sniženje jednostavno nije istinito jer u ostalim prodavnicama taj proizvod se već prodaje po toj 'povoljnijoj' cijeni", objasnila je Nikčević.

Trgovačkih trikova ima dosta, a jedan od njih je i rasprodaja u prodavnicama odjeće u kojima sniženja od 50 ili 70 odsto upošte nijesu tačna jer, kako tvrde trgovci, cijene na toj odjeći se nekoliko dana prije sniženja povećaju za 20 ili 30 odsto, tako da je pravo sniženje mnogo manje.

Galerija

Bonus video: