Trgovinska od DRI dobila rok da ispravi greške

“Vijesti” su pitale i Ministarstvo finansija, kao nadzorni organ, da li će i koje mjere preduzeti zbog kršenja niza zakona
157 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Klikovac, Foto: Luka Zeković
Zoran Klikovac, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.08.2017. 19:37h

Ministarstvu prosvjete dostavljen je izvještaj o reviziji Trgovinske škole i nadležne stručne službe će se detaljno upoznati sa njim, nakon čega će taj resor postupiti u skladu sa Zakonom.

To su juče kazali iz Ministarstva, upitani da prokomentarišu nalaz Državne revizorske institucije (DRI), koji pokazuje da Srednja škola “Sergije Stanić” nije uplaćivala doprinose prilikom isplate zarada, da je zaposlila petoro bez javnog oglašavanja, uvećavala koeficijente suprotno Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete i otpisivala dugove “Vodovodu” i restoranima bez pokrića.

Škola je dobila šest mjeseci da ispravi nepravilnosti, koje su, prema saznanjima “Vijesti” uglavnom posljedica zastarelog vođenja računovodstvenih izvještaja. Ona inače zarađuje jer je vlasnik restorana “Radovče” u centru Podgorice, a ima i školsku kuhinju koja snabdjeva užinom škole u Podgorici.

Do sada DRI nije kotrolisala škole u državi.

“Vijesti” su pitale i Ministarstvo finansija, kao nadzorni organ, da li će i koje mjere preduzeti zbog kršenja niza zakona, koje je utvrdila DRI, ali odgovor nije stigao do kraja radnog vremena.

DRI je dala negativno mišljenje na finansijske izvještaje podgoričke škole, utvrdivši brojne nepravilnosti o kojima će, osim ministarstava, da bude obaviješten i skupštinski Odbor za prosvjetu.

Iz izvještaja se zaključuje da su rukovodiocima škole, mimo važećih propisa, uvećavani koeficijenti na osnovu kojih se obračunavaju plate. Tako je, na osnovu odluka Školskog odbora, direktoru Zoranu Klikovcu uvećavan koeficijenat za 18 i 30 odsto, njegovom pomoćniku za 30 odsto, šefu službe računovodstva za 18 i 10 odsto...

Bonus video: