Tri "Iskre" i šest priznanja za filantropiju

Nagradu Iskra Fakt dodjeljuje u saradnji sa Privrednom komorom i Upravom za dijasporu – Ministarstvo vanjskih poslova, uz podršku Fondacije "Ćano Koprivica", Fonda braće Rokfeler i Evropske komisije
2265 pregleda 1 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Emil Šabotić
Sa dodjele nagrada, Foto: Emil Šabotić
Ažurirano: 03.12.2019. 21:00h

Kompanije Mtel i Savana, i Hajriz Brčvak iz Bijelog Polja, dobitnici su ovogodišnjih nagrada za filantropiju Iskra, koje Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodjeljuje od 2009. godine pod motom "Da dobro postane navika".

Na održanoj svečanosti na Cetinju, dodijeljeno je i šest specijalnih priznanja, od čega dva posthumno. Kompaniji Mtel dodijeljena je nagrada za doprinos na nacionalnom nivou, Savani za doprinos lokalnoj zajednici, dok je Brčvaku nagrada dodijeljena za individualni doprinos. Specijalna priznanja za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena su Sava osiguranju i kompaniji Amplitudo, a za građanski doprinos priznanja su dobili Zef Dedvukaj, Milovan - Milo Janković, Jelena Krivčević i Savo Knežević. Aleksadar Šime Dedović posthumno je dobio specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru, a posthumno priznanje dodijeljeno je i dobrotvorima Tomu i Stani Luketić.

U obrazloženju za dodjelu nagrade za doprinos na nacionalnom nivou, navodi se da Mtel "godinama unazad pruža podršku kulturi, nauci, zdravstvu, sportu i drugim aktivnostima važnim za razvoj crnogorskog društva, bilo u novcu, proizvodima ili uslugama".

Mtel je, podsjećaju iz Fakta, uveo optički internet u školama u Crnoj Gori, kroz projekat Telemedicine, Klinički centar povezan je sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima. Kompanija podržava i projekte koji podstiču podizanje svijesti građana o vitalnim pitanjima za zdravlje, poput kampanje "Prava priča“, o prevenciji raka dojke...

Savana čiji je osnivač Podgoričanin Veselin Mijač, koji decenijama živi u Švedskoj, tokom ove godine izdvojila je oko 370.000 eura za društveno odgovorno poslovanje. Od toga, kao jedna od najznačajnijih, kako se navodi u obrazloženju za dodjelju nagrade, je donacija za obnovu zgrade Osnovne škole "Milorad Musa Burzan", čiji je Mijač nekadašnji đak.

Hajriz Brčvak je, pored ostalog, donirao i pomogao u prikupljanju desetina hiljada eura za liječenje djece širom Crne Gore, svim učenicima Osnovne škole "Vuk Karadžić" u rodnoj Bistrici obezbijedio obroke do kraja polugodišta, a pokretač je i odbrane rijeke Bistrice...

Samo u proteklih nekoliko godina, zahvaljujući aktivizmu i humanitarnom radu Zefa Dedvukaja, izgrađeno je 11 kuća za socijalno ugrožene porodice u Malesiji.

Savo Knežević je priznanje dobio za izuzetak doprinos procesu socijalne inkluzije, a Jelena Krivčević za aktivnosti koje su doprinijele da danas u Crnoj Gori postoji 100 i još toliko seoskih domaćinstava onih koja žele da se registruju i bave se seoskim turizmom...

Posthumno priznanje Dedoviću dodijeljeno je za njegov doprinos društvenom razvoju, humanitarni rad, doprinos unapređenju sektora bezbjednosti, odbrane, vojske i doprinos evroatlantskim integracijama Crne Gore, o kojima je, podsjećaju iz Fakta, među prvima prvi počeo da govori.

Tomo i Stana Luketić iz Budve ostavili su zemljište od 40 hiljada kvadrata u centru grada za školovanje djece. Godine 1991. Opština Budva i katastar preknjižili su kompletnu imovinu u vlasništvo lokalne uprave, ali je Marko Carević, predsjednik Opštine nedavno kazao da će lokalna vlast na čijem je čelu "ispuniti njihov zavjet i odužiti se ovim humanim ljudima, gradeći objekat u skladu sa njihovom željom".

Nagradu Iskra Fakt dodjeljuje u saradnji sa Privrednom komorom i Upravom za dijasporu – Ministarstvo vanjskih poslova, uz podršku Fondacije "Ćano Koprivica", Fonda braće Rokfeler i Evropske komisije.

Bonus video: