Tri nova voza iz Španije dobila privremene dozvole

Tri nove garniture, plaćene 13 miliona, četiri mjeseca nakon preuzimanja dobijaju papire da mogu da se koriste
0 komentar(a)
Željeznica Crne Gore, Voz, Foto: Boris Pejović
Željeznica Crne Gore, Voz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.09.2013. 19:32h

Direktor Direkcije za željeznice Nebojša Obradović kazao je za “Vijesti” da su tri nova voza iz Španije dobila privremene upotrebne dozvole.

Prvi voz iz Španije stigao je sredinom maja pa je prvi i dobio privremenu upotrebnu dozvolu. Drugi je stigao početkom juna, a posljednji sredinom tog mjeseca.

Obradović je objasnio zašto se izdaju privremene dozvole, a ne stalne: “Iako su sve bezbjednosne i funkcionalne provjere uspješno urađene i dokumentovane, uobičajena je praksa u regionu da se prvo izda privremena upotrebna dozvola da bi se izvršila eksploataciona ispitivanja na vozovima, odnosno da bi se provjerila usklađenost voznih sredstava sa mrežom pruga i postrojenja na kojima saobraćaju u toku eksploatacije, što je uobičajena procedura kod uvođenja novih voznih sredstava u saobraćaj. Primjera radi, garniture istog proizvođača CAF koje su isporučene Italiji saobraćaju takođe sa privremenom dozvolom”.

Ponovo krenuo jutarnji voz iz Bijelog Polja

Jutarnji voz u 6.30 iz Bijelog Polja za Podgoricu od 9. septembra je ponovo počeo da saobraća. “Vijesti” su ranije pisale o problemu ukidanja jutarnjeg voza za Podgoricu, zbog kojeg stanovnici sjevera nisu mogli da na vrijeme završe razne ljekarske preglede i druge obaveze.

Do glavnog grada saobraćaće i vozovi u 18.25 i 20.42 sata. Prema Baru vozovi će saobraćati u 09.01 i 18.35 časova, a iz Bara u Bijelo Polje će stizati u 08.37 i 18.04 sati.

Bonus video: