Tri puta veća plata u Briselu nego u Podgorici

Lalovićeva je na mjesto šefice Stalne misije pri NATO-u stupila početkom avgusta, stoji u imovinskom kartonu koji je dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije. U njemu je prijavila da je njena prva plata u Briselu iznosila 4.285 eura
7401 pregleda 4 komentar(a)
Lalovićeva, Foto: Vlada Crne Gore
Lalovićeva, Foto: Vlada Crne Gore

Dragana Radulović je na posljednjoj sjednici Vlade predložena za savjetnicu premijera Duška Markovića za vanjsku i bezbjednosnu politiku, nakon što je dosadašnja savjetnica Dubravka Lalović preuzela njeno mjesto ambasadorke Crne Gore pri NATO-u.

Lalovićeva je na mjesto šefice Stalne misije pri NATO-u stupila početkom avgusta, stoji u imovinskom kartonu koji je dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije. U njemu je prijavila da je njena prva plata u Briselu iznosila 4.285 eura.

Njeni prihodi su uvećani za više od tri puta u odnosu na vrijeme kada je bila savjetnica premijera, gdje je primala malo više od 1.270 eura. Ambasadorka je vlasnica stana od 74 metra kvadratna, gdje je kao osnov sticanja upisana gradnja.

Takođe je vlasnica dvije godine starog “reno tvinga”, kojeg je, kako je prijavila, uzela uz pomoć zajma.

Od 2017. godine otplaćuje dva kredita - lizing od 11.000 koji vraća u ratama od 187 eura, i gotovinski od 9.000 eura, za koji je rata 178 eura.

Lalovićeva je vlasnica akcija u Jadranskom brodogradilištu. Agenciji je dala saglasnost za uvid u bankarske račune, a to isto je uradila i njena prethodnica Dragana Radulović.

Radulovićeva je, prema imovinskom kartonu koji je dostavila Agenciji, vodila misiju u belgijskoj prijestonici od 2015. godine. Vlasnica je stana od 50 metara kvadratnih koji je stekla, kako se navodi u njenom kartonu, nasljedstvom i prodajom imovine. Ona vozi tri godine stari “mercedes GLS180”, a kredit za automobil od 21.000 eura otplaćuje od maja ove godine. Vlasnica je vaučera u HLT fondu.

Po Zakonu o vanjskim poslovima, predsjednik ukazom postavlja ambasadora, po dobijanju agremana države prijema i mišljenja skupštinskog Odbora.

Međutim, ambasadori - šefovi stalnih misija Crne Gore pri međunarodnim organizacijama, postavljaju se bez agremana. Crna Gora postala je članica NATO-a u junu 2017. godine.

Bonus video: