Tri vrste dilera soba na budvanskoj rivijeri

Petar Ivković tvrdi da postoje dileri na ulici, oni koji preko interneta daju ponude soba i apartmana i dileri koji kolima presrijeću turiste
283 pregleda 35 komentar(a)
Budva, sezona, turisti, Foto: Vuk Lajović
Budva, sezona, turisti, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.07.2015. 19:14h

Za razliku od ranijih ljeta, kada se uspješnost sezona mjerila po broju uličnih dileri soba, to se na početku ove ne bi moglo reći, jer se njihov broj na udarnim gradskim saobraćajnicama praktično prepolovio.

Taj unosni biznis se sa ulice preselio u komforne sobe, jer su primat na nelegalnom tržištu posredovanja u izdavanju soba i apartmana, preuzeli internet dileri.

Da je to istina, to je potvrdio i predsjednik sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom udruženju i vlasnik agencije „Cipa trvel“ Petar Ivković, navodeći da "rad" dilera privatnog smještaja zaslužuje jednu ozbiljnu analizu dužnu poštovanja.

“Primijetili smo svi da su se dileri, kako ih mi inače zovemo, prilagodili svim novim tržišnim kretanjima i potrebama turista. Ja sam primijetio da oni zaslužuju podjelu na više tipova dilera i to one klasične dilere ili "old fashioned dileri”. To su ovi mučenici što stoje sa kartonom sa natpisom soba pored puta i skaču na haube automobila. Među njima ima pojedinaca koji imaju na desetine kuća u ponudi sa telefonima vlasnika. Svaki dan prave listu slobodnih kapaciteta i njihova zarada je po sezoni između par hiljada pa sve do 10,000 eura” , kazao je za Ivković za “Vijesti”.

On je dodao da mnogo veću zaradu u toj sivoj zoni ostvaruju internet dileri ili takozvani "online dileri".

“Ovo su dileri 'gospoda', ako tako mogu da kažem. Postave websajt sa velikim brojem objekata što legalnih što nelegalnih. Njihovo posredovanje je nelegalno jer ne plaćaju PDV državi za posredovanje. Ovi dileri se ne znoje po žaropeku i mogu da zarade i preko 10.000 eura po sezoni. Takvih je danas mnogo i oni su mnogo više razradili posao, nego oni koji su na ulicama”, kazao je Ivković.

Prema njegovim riječima, od ove turističke sezone u Budvi se pojavio i najnoviji tip dilera soba“dileri presretači.

“Dileri presretači, je novi vid dilerisanja. Koriste policijske metode u svome radu, “ presrijeću goste na ulasku u gradove”. To funkcioniše tako što svojim automobilima presrijeću goste u vozilima. “Vozač-diler pokazuje drugom vozilu u pokretu u kome su turisti ili prilikom zaustavljanja, karton 'sobe-apartmani' i na taj način ga 'primorava' da mu uprvo on pronađe smještaj u Budvi”, pojasnio je Ivković.

On je je upozorio da kako god mi dilere nazivali i svrstavali u ovu ili onu grupu, svima je zajedničko to što otimaju posao onima koji za tu djelatnost plaćaju porez, takse i ostale namete.

“Čini mi se da to nikome ne smeta, a posebno ne nadležnima”, zaključio je Ivković.

Grčka i Sea Dance napunili privatni smještaj

Za razliku od predsezone, kada se ne mogu pohvaliti rezultatima, Ivković navodi da je u proteklih nekoliko dana počeo da se intenzivno „puni“ privatni smještaj. „Imali smo lošiju predsezonu što se tiče popunjenosti privatnog smještaja.

Situacija je u proteklih nekoliko dana znatno bolja i imamo intenzivne dolaske gostiju u privatni smještaj. Mnogi među njima su upravo oni gosti koji su se zbog situacije u Grčkoj u posljednjem trenutku odlučili da promijene destinaciju i dolaze u Crnu Goru, odnosno Budvu“, kazao je Ivković.

Na izuzetno dobru popunjenost svih vidova smještaja u metropoli turizma svakako je doprinio i festival Sea dance koji se održva na Jazu. Na hiljade posjetilaca ovog muzičkog spektakla je došlo u Budvu i odsjelo ne samo u kampu na Jazu, već i u hotelima i privatnom smještaju.

Budvu zapljusnuo talas gostiju >>>

Bonus video: