Tribina: Zaštita i prezentacija kulturne baštine nikšićke Župe

Projektom je planirano, kako je kazao, da urede stazu Svetog Vasilija Ostroškog u dužini od 700 metara, da očiste od žbunja i rastinja i pripreme za arheološka istraživanja kulu osmatračnicu u Dubravi, u selu Zagrad, i da saniraju i urede crnogorsko saborno guvno vojvode Nikše iz 1252. godine
400 pregleda 0 komentar(a)
Tribina Župa, Foto: Svetlana Mandić
Tribina Župa, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.12.2019. 14:41h

Obaveza svih je zaštita kulturno-istorijskih dobara, ali i njihova valorizacija. Upravo to nastoji da uradi i nevladino udruženje (NVU) “Nikšići” koje zajedno sa NVO “Sinergija” iz Herceg Novog realizuje projekat Zaštita i prezentacija kulturne baštine nikšićke Župe”, a uz podršku Ministarstva kulture. Kako bi mještanima Župe približili pomenuti projekat, ali i u njega uključili što veći broj građana, prije svega mladih, u Osnovnoj školi “Dušan Bojović” u Župi organizovana je tribina.

“Projektom želimo da damo doprinos u očuvanju kulturnog nasleđa nikšićke Župe i stavljanja kulturnih znamenitosti u funkciju razvoja turizma u Župi, što bi se u mnogome pozitivno odrazilo na kvalitet života lokalnog stanovništva“, kazao je predsjednik NVO „Nikšići“, Dragoljub Čvorović.

Projektom je planirano, kako je kazao, da urede stazu Svetog Vasilija Ostroškog u dužini od 700 metara, da očiste od žbunja i rastinja i pripreme za arheološka istraživanja kulu osmatračnicu u Dubravi, u selu Zagrad, i da saniraju i urede crnogorsko saborno guvno vojvode Nikše iz 1252. godine.

“Kroz akcije čišćenja i uređenja prostora i adaptaciju ovih spomenika kulture želimo kod lokalnog stanovništva probuditi empatiju prema očuvanju i zaštiti kulturnog ambijenta i kulturnog nasleđa plemena Nikšići i zdrave životne sredine ovog područja“, istakao je Čvorović.

U planu je i organizovanje okruglog stola o kulturnoj posebnosti Dubrave, lokaliteta plemena Nikšići. Nadaju se da će na taj način podići svijest lokalnog stanovništva o zaštiti kulturne baštine Župe, ali i nadležnih institucija.

U realizaciju projekta biće uključeni i učenici škole “Dušan Bojović” i Gimnazije “Stojan Cerović” sa kojima je NVU “Nikšići” potpisalo memorandum o saradnji.

“U planu je i istraživački rad u oblasti onomastike i kulturne baštine Župe koje će uraditi naše Udruženje”, kazao je Čvorović.

Direktor OŠ “Dušan Bojović“, Miloš Mrvaljević, istakao je važnost uključivanja mladih u realizaciju pomenutog projekta i značaj zaštite i valorizacije kulturne baštine.

„Djecu trebamo učiti da misle globalno, a rade lokalno. Sve ovo je prilika da se u istraživanju istorije i istorijskih činjenica krene od svoje porodice, od svog mjesta, a zatim da se proširuju znanja. Smatram to kao istorijsku obavezu i dug prema našim precima u očuvanju kulturološkog identiteta, prvo Župe, zatim Nikšića i Crne Gore, koje trebamo da prenesom našem potomstvu”, poručio je Mrvaljević.

U Zagradu u Župi, selu koje je petnaestak kilometara udaljeno od Nikšića, Čvorovići, potomci plemena Nikšići, obnovili su crkvu Sv. Jovana Krstitelja koju je, prema predanju oko 1510.godine izgradio rodonačelnik bratstva, vojvoda Marko Čvoro sa sinovima, dok je pet godina ranije podigao savardak.

Crkvu, jedinstvenu u pravoslavlju po obimu i arhitekturi i koja je jedina crkva dubara na teritoriji Balkana, zapalili su Turci 1711. godine, a bratstvenici obnovili tri vijeka kasnije. Uz obnovu svetinje bratstvenici su obnovili i savardak svog rodonačelnika

Bonus video: