Trifunović se priprema za biciklistički "Pariz - Dakar"

Trifunovićev cilj je jasan - da završi trku u kategoriji vozača amatera i ostalih takmičara, za što im u prosjeku treba oko dva i po sata vožnje do cilja
103 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Trifunović, Foto: Radomir Petrić
Aleksandar Trifunović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 15.02.2015. 21:08h

Prvo je počeo da vozi trke automobila, zatim i motora, oprobao se u auto-krosu i auto-slalomu, a onda, nakon više lomova kostiju zadobijenih u duže od 24 godine, prešao u svijet takođe zahtjevnog monti bajk biciklizma. Ni to mu iskušenje nije dovoljno, pa se Aleksandar Trifunović (46) ovih dana sprema za najveći izazov u svojoj sportskoj karijeri.

Na biciklističkoj "daunhil" stazi koju je na Sutormanu sagradio sam, uz pomoć članova Biciklističkog kluba „Mornar “ čiji je predsjednik, Trifunović danima vrijedno trenira za nastup na Svjetskom kupu u megavalanšu koji se vozi od 6. do 12. jula u francuskom zimskom centru Alpe D'Uhez.

Za neupućene, ova disiplina je u biciklizmu još ekstremnija od ionako vratolomnog daunhila u kojem se Trifunović takmiči. Nastupi li na ovoj izuzetno teškoj trci, koja iziskuje velike pripreme, bio bi prvi čovjek sa ovih prostora koji bi se isprobao u biciklističkom odgovoru na reli Pariz-Dakar.

“Start je na vrhu planine, na visini od 3.300 metara, trka traje 30 kilometara nizbrdo, vozi se po rubovima provalija, po teškom blatu i svim ostalim nedaćama koje takmičar mora da savlada. Megavalanš svakako predstavlja vrhunac ludorije u spustu daunhilu i biciklističkom endurotakmičenju”, iskren je Trifke.

Na startu se nalazi i do 2.700 takmičara, elita ovu dionicu vozi ispod sat vremena, ali su, kaže sagovornik "Vijesti", to fabrički timovi kojima niko ne može da parira "i obično su najbolji Francuzi koji spavaju na toj stazi“.

Trifunovićev cilj je jasan - da završi trku u kategoriji vozača amatera i ostalih takmičara, za što im u prosjeku treba oko dva i po sata vožnje do cilja.

Trifunoviću, crnogorskom MTB prvaku u klasi masters, na stazi Sutorman trenutno "sparinguju" sin Dragutin Trifunović, najbolji domaći daunhil vozač u klasi junior do 17 godina i MTB vicešampion Crne Gore, kao i dvoje ruskih šampiona- Olga Vinogradova (24), svjetski prvak u MTB orijentiringu za žene i Evgenij Šapilov (30), jedan od najboljih ruskih vozača „enduro“ takmičenja i prvak Rusije iz 2001, 2002. i 2003. u daunhilu.

Evgenij kaže da je otkrio ovu stazu na internetu, da je staza brza, dobra za trening i da nije mnogo opasna. Trifunović je zadovoljan što su strani asovi prepoznali njegov trud u afirmaciji modernih biciklističkih disciplina.

Ističući da još nema takvog pogleda sa domaće strane, Trifke dodaje da se u ove sportove ne ulazi da bi se zaradilo.

"To je u stvari i nemoguće. Ja sam ulagao sebe u automobilizam 150 odsto, a onda sam se prije šest godina vratio biciklizmu, mojoj prvoj sportskoj ljubavi i sa kumom Rankom Barjaktarevićem formirao BK Mornar. Do sada smo napravili ovu sjajnu MTB stazu na Sutormanu, takmičimo se u Crnogorskoj ligi, kad možemo-idemo u inostranstvo na velika takmičenja... Meni su stimulansi nadmetanje i adrenalin, ne mogu da zamislim život bez pokreta”, rekao je na kraju razgovora Trifunović.

Direktor opravlja kvarove

"Cilj mi je da što duže ostanem u ovom sportu kao takmičar, sada sam u klasi veterana. Poslije planiram da se potpuno posvetim trenerskom pozivu u montibajku. Mi u klubu inače svi sve radimo, ja kao predsjednik vodim treninge i takmičim se, a Ranko, inače vrsni majstor, kao direktor kluba opravlja MTB bicikla. I sinovi su sa nama, kao veoma uspješni takmičari”, kaže Trifunović.

Bonus video: