Trinaesti džip reli "Montenegro Trophy": Staza od 500 izazova

Džip reli, koji okuplja vozače, zaljubljenike u prirodu iz Crne Gore, zemalja regiona, ali i goste sa mnogo udaljenijih destinacija, organizuje od 1999. godine
164 pregleda 5 komentar(a)
Džip reli, Foto: Arhiva Vijesti
Džip reli, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.06.2012. 17:28h

Ljetnji džip reli, 13 po redu, koji organizuje "Montenegro trophy", održaće se od 6. do 8. jula, a ljubitelji prirode i avanturizma voziće kroz prelijepe šumske komplekse Crne Gore i Srbije, trasom dugom oko 500 kilometara.

Na konferenciji za novinare Ratko Perošević je podsjetio da se džip reli, koji okuplja vozače, zaljubljenike u prirodu iz Crne Gore, zemalja regiona, ali i goste sa mnogo udaljenijih destinacija, organizuje od 1999. godine.

"Obišli smo trasu koja je sigurno jedna od najatraktivnijih koje smo do sada imali, obilježili je, obezbijedili smještaj, a ljubitelji prirode moći će da uživaju u ljepotama Sinjajevine, Peštera, Jadovnika", kazao je Perošević.

Željko Labudović je naglasio da ne treba zaboraviti da je Pešter, u narodu poznat kao "balkanski Sibir", interesantnan i ljeti i zimi, kao i da će ovogodišnje druženje džipadžija podrazumijevati i obilazak kulturno-istorijskih spomenika na teritoriji Crne Gore i Srbije. Polazak je 6. jula u devet časova iz Nikšića i prvog dana je planirana ruta od oko 200 kilometara.

"Ide se iz Nikšića, preko Šavnika do tunela Ivica, a onda se prema zapadnim obroncima Sinjajevine gdje će biti organizovana i orjentaciona vožnja. Vozi se do Zminičkog jezera, jednog od najljepših jezera na Durmitoru, a onda preko Njegovođe, Đurđevića Tare, Kosanice, Varina, Vrulje, Mataruga Prijepolja", objasnio je Goran Barović maršutu prvog dana.

Noćenje je u konaku manastira Mileševa. I drugog dana vozači će preći trasu dugu oko 200 kilometara – od Jadovnika, Ozrena, Pešterske visoravni, do Đalovića i Kumaničke klisure i Bijelog Polja, gdje je planirano noćenje.

U Bijelom Polju će biti organizovana i poligonska vožnja ili ispit spretnosti.

"Ispit spretnosti, na kome svake godine učestvuje od 15 do 20 takmičara, biće održan na nepristupačnom terenu koji je zahtjevan i za vozilo i za vozače, i koji pored vode i blata ima i drugih prepreka", kazao je Dragan Grgurević.

Za generalni plasman se boduju orjentaciona i poligonska vožnja, a pobjednik će biti proglašen trećeg dana relija.

Iz" Montenegro trophy" očekuju da će i ove, kao i svih ranijih godina, biti od 50 do 70 posada iz zemlje i inostranstva, a cijena kotizacije za trodnevno druženje zavisiće od sponzora koji se odazovu pozivu organizatora. Obećavaju da neće biti veće od prošlogodišnje koja je iznosila 120 eura.

Bonus video: