Trka vrletima Durmitora: Ranko i Klara stigli prvi

Osim što su održali šestu od devet trka ovogodišnjeg ciklusa Trajking lige, treće ljeto zaredom, značajno su upotpunili dešavanja u veoma dobo posjećenom Žabljaku
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 19:17h

Tačno 100 takmičara iz Slovenije, Hrvatske i Srbije podijeljeni u ulta, lajt i džoging kategoriju krenulo je danas sa obale Crnog jezera na tkrku vrletima Durmitora.

Osim što su održali šestu od devet trka ovogodišnjeg ciklusa Trajking lige, treće ljeto zaredom, značajno su upotpunili dešavanja u veoma dobo posjećenom Žabljaku.

U ultra kategoriji, 27 prijavljenih sportista morali su što brže preći oko 45 kilometara najzahtjevnijeg prostora cijele lige. Nakon starta na Crnom jezeru čekao ih je uspon na Vrh Veliki Međed (2287m), odatle do Ledena pećina (2100) a zatim na Bobotov kuk, (2523). Sa krova Durmitora silazak na Prutaš (2393) pa do planinarskog doma kod Škrčkih jezera(1723).

U povratku ih je čekao uspon i prelaz preko Planinice, silazak na Zminje (1520) pa niz Mlinski potok do Crnog jezera gdje je za sve učesnike bio cilj.

Najbrojnija "lajt" kategorija

Najbrojnija, sa 57 učesnika bila je lajt kategorija. Oni su prešli oko 25 kilometara savlađujući uspon na Veliki Međed pa do Ledene pećine, odatle na Zminje pa na cilj dok je džoging grupa sa 16 učesnika sa cilja išla do Zminjeg pa nazad na Crno jezero stazom dugom oko 10 kilometara.

Svako od njih nailazio je na bezbroj manjih ili većih uspona i nizbrdica, kamenja i sipara što je dodatno činilo težim ionako težak zadatak.

Ranko i Klara stigli prvi

Prvi su, što se i očekivalo, u cilj počeli stizati takmičari iz džoging kategorije a titule su pripale Ranku Martiću iz Splita sa vremenom 1.11,40, u muškoj i Klari Očić iz Krapine u konkurenciji dama koja je za njim zaostala 36 sekundi.

Prošlogodišnja pobjednica Vedrana Maršić iz Pule nije ponovila trijumf ali nije bila razočarana

Skoron četiri puta više trebalo je takmičarima u lajt kategoriji da savladaju zadatu stazu. I što se najmanje očekivalo u cilj su istovremeno utrčala dvojica. Sa postignutim vremenom 4.33,35 titulu su podijelili Darko Škevin iz Zagreba i Tomislav Baković iz Sinja. Zagrebčanki Višnji Škevin postignutih 4.38,27 donijelo je titulu u konkurenciji dama.

Zagrebčani Kristijan Šivak sa vremenom 7.23,04 i Tadea Krušec 9.08,13 najuspješniji su u ultra kategoriji durmitorskog maratona.

Takmičari oduševljeni prirodom

Prošlogodišnja pobjednica Vedrana Maršić iz Pule nije ponovila trijumf ali nije bila razočarana.

"Ovo je moje treće učešće na Durmitoru. Povreda me omela da postignem bolji rezultat. Dobro je i ovako jer je ovo destinacija kojoj ću se, definitivno, uvijek vraćati. To sam spoznala prošlog ljeta. Ne tokom trke već tokom slobodnih aktivnosti. Ovako lijepe krajolike, koje sam vidjela sa Crvene grede i Savinog kuka malo ko ima. Jednostavno uživam ovdje a prostranstva bez gustih šuma dajum mi dodatni mir", kaže Vedrana i poslije kraćeg odmora zapliva u bistroj vodi Crnog jezera.

Dubrovčanka Ivana Malbaša prvi put je na Durmitoru, i ne krije oduševljenje ambijentom.

"Fenomenalno je u ovoj nedirnutoj prirodi. Oduševljena sam vašim jezerima Narod je ljubazan i pristupačan. Sve što sam pročitala I vidjela na fotografijama ni blizu ne dočarava pravo stanje i pozitivan osjećaj koji kod mene vlada. Vidim da se dolazi dobrim putem, Blizu je moj Dubrovnik, često ću ja ovdje dolaziti", kazala je Ivana Malbaša.

Doprinos turističkoj sezoni

Ogranizatori uspješne manifestacije bili su atletski klubovi “Sljeme” iz Zagreba i “Durmitor” iz Žabljaka. Njihova predstavnica Žana Rajić takmičenje je ocijenila veoma uspješnim.

"Durmitorski maraton posvećen je sjenima 2.126. boraca iz Dalmacije koji su 1943. godine poginuli u bici na Sutjesci i bespućima Durmitora. Zadovoljstvo je što smo izazvali ovoliku pažnju i nadam se da smo dali doprinos turističkoj sezoni u ovom prelijepom mjestu", kazala je Žana Rajić i istakla da je ovogodišnji broj učesnika najveći, kako na Durmitoru tgako i na prethodnim trkama.

Predstavnica organizatora AK “Durmitor” iz Žabljaka, Danica Ašković takmičenje je ocijenila veoma uspješnim posebno zbog toga što je sve proteklo u najboljem redu.

Galerija

Bonus video: