Trotoari će ući u dvorišta zgrada

Mjerenja geodeta pokazala su i da će ulica biti više od metar iznad prizemnih stanova, zbog čega će prozori tih stanara gledati na zidine puta
15243 pregleda 3 komentar(a)
Oznake geodeta pokazuju pravac, po kojem saobraćajnica prolazi kroz dvorišta zgrade, Foto: Boris Pejović
Oznake geodeta pokazuju pravac, po kojem saobraćajnica prolazi kroz dvorišta zgrade, Foto: Boris Pejović

Glavni grad Podgorica počinje sa izgradnjom tri nove ulice ispod brda Gorice, između zgrada kod Vezirovog mosta, kao i rekonstrukciju Ulice Veliše Mugoše u tom dijelu naselja Zagorič.

Nakon što su radnici podgoričke građevinske kompanije “Toškovići” nedavno počeli sa mjerenjem za potrebe izgradnje novih ulica, stanovnici tog kraja su negodovali jer su vidjeli da će, prema ucrtanim parametrima geodeta, trotoar nove ulice prolaziti kroz dvorišta zgrada. Svaki ulaz zgrade ograđen je metalnom ogradom unutar koje se nalazi travnjak, a zbog nove saobraćajnice ograde i zelene površine moraće da se uklone.

Takođe zbog širine puta smanjiće se broj parking mjesta, koja su u tom kraju deficitarna. Mjerenja geodeta pokazala su i da će ulica biti više od metar iznad prizemnih stanova, zbog čega će prozori tih stanara gledati na zidine puta.

Riječ je o gabaritima ulica koje su propisane izmjenama i dopunama Detaljnog urabinističkog plana (DUP) “Zagorič 1 - dio zone A”, koje je Skupština glavnog grada usvojila 2013. godine.

“Mrežu saobraćajnica pristupnog karaktera u zoni zahvata čine Ulica Veliše Mugoše i novoplanirane ulice... Širine kolovoza ovih saobraćajnica su od tri metra, pet metara i 5,5 metara. Njihova osnovna funkcija je da obezbijede kolski pristup urbanističkim parcelama. Uz ove saobraćajnice planira se i trotoar. Trotoar je moguće djelimično smanjiti, odnosno povećati i njegovu širinu prilagoditi do postojećih ograda (urbanističkih parcela)”, navodi se u tekstu predmetnog DUP-a.

Nakon što su stanari prošle sedmice negodovali zbog takvih, njima neprihvatljivih, planskih rješenja, u ponedjeljak su ih obišli predstavnici Glavnog grada i obećali im da će ulice prilagoditi trenutnom stanju i sadašnjim potrebama stanara. Takođe su iz gradske uprave obećali da će, kako tvrde stanari, izgraditi dodatna parking mjesta.

Iako je prvi odgovor “Vijestima” bio da u ponedjeljak javno progovore o izgradnji nove ulice, predstavnici skupština stanara odbili su da o tome govore u javnosti, dok ne vide da li će Glavni grad ispuniti obećanje.

Stanovnici Ulice Veliše Mugoše godinama muku muče sa ulicom u lošem stanju
Stanovnici Ulice Veliše Mugoše godinama muku muče sa ulicom u lošem stanju(Foto: Boris Pejović)

“Mi nijesmo protiv ulice. Ulica nam je jako potrebna, jer je sadašnja nikakva, ali ne da nam zatvore ulaze i prođu kroz dvorišta zgrada”, kazao je ranije “Vijestima” jedan od stanara. Iz Glavnog grada, odnosno njihove Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, nijesu jasno odgovorili da li su odustali od planirane ulice, ali su saopštili da će se trasa ulice definisati “shodno terenskim uslovima”.

“Radovi na predmetnim saobraćajnicama se izvode na osnovu planske, odnosno projektne dokumentacije, a način uklapanja sa postojećim dvorištima uz njihovu trasu, definisaće se shodno terenskim uslovima”, navodi se u odgovoru Agencije.

“Saobraćajnice će imati javnu rasvjetu, tk (telekomunikacionu mrežu), atmosfersku, fekalnu kanalizaciju i vodovod, kao i semafor na raskrsnici Ulice II crnogorskog bataljona i Nove 1. Uz saobraćajnice je predviđen trotoar”, piše u odgovoru Agencije.

Preduzeće “Toškovići” ulicu će izgraditi za 713.431 euro (sa uračunatim PDV-om), kolika je ugovorena vrijednost radova, dok su, tvrde, na najvećem dijelu trase riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Iz Glavnog grada nijesu saopštili kada bi pomenute saobraćajnice trebalo da budu završene. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” završetak saobraćajnica planiran je do proljeća.

Do ruske ambasade za sada slijepa ulica

Gradska Služba za izgradnju i nadzor tvrdi da je u dijelu Zagoriča kod Vezirovog mosta planirana, između ostalih, rekonstrukcija Ulice Veliše Mugoše, od Ulice Drugog crnogorskog bataljona do zgrade u kojoj se nalazi prodavnica „Tagor“, u dužini od oko 260 metara. Izgradnja prve ulice, Ulice nova 1, počinje od prodavnice „Tagor“ do kraja postojećeg puta, u dužini od oko 130 metara sa 21 parking mjestom. Druga ulica, Ulica nova 2 gradi se u dužini od oko 95 metara iza zgrada u Ulici Drugog crnogorskog bataljona.

Dio saobraćajnice Ulica nova 3, koja prolazi pored objekata u podnožju brda Gorica gradiće se u dužini od oko 140 metara, a zbog, kako tvrde nezvanični izvori “Vijesti”, neriješinih imovinsko-pravnih odnosa sa obližnjom ambasadom Ruske Federacije, taj će put zasada biti slijepa ulica. Prema važećem DUP-u predviđeno je da Ulica nova 3 vodi do još jedne nove ulice na Gorici, Nova 4, čija je izgradnja takođe planirana tim dokumentom, dok bi se ta saobraćajnica na kraju niz Goricu spustila na Ulicu Devete crnogorske brigade.

Iz Ambasade nijesu odgovorili da li su komunicirali sa predstavnicima Glavnog grada oko izgradnje ulice, niti zašto nijesu dozvolili da pomenuta saobraćajnica prođe preko njihove parcele.

Rakčević: Prostor ispod Gorice nepovratno uništen

Odbornik u Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević (URA) smatra da je planska dokumentacija naselja ispod Gorice “katastrofalna” i da je taj prostor “bespovratno uništen”.

“Malo je reći da je planska dokumentacija koja obuhvata dio brda Gorice i početak Zagoriča - katastrofalna, jer je i to eufemizam za trenutno i planirano stanje navedenog prostora, koje je trajno i bespovratno uništeno agresivnom gradnjom”, kazao je Rakčević “Vijestima”.

Tvrdi da u tom dijelu grada postoje veliki infrastrukturni i drugi problemi, koji i te kako utiču na kvalitet života i normalno funkcionisanje. Ocijenio je da bi svakom “novom agresivnom gradnjom” taj prostor bio u potpunosti blokiran i natrpan zgradama, ali i lišen svih javnih sadržaja, korisnih zajedničkih prostora, zelenih i javnih površina.

“Dovoljno je vidjeti svega par primjera stambenih objekata, kojima se balkoni stanova i fasade skoro pa naslanjaju jedni na druge, da bi se stekla puna slika urbanističkog haosa koji je dozvolio i stimulisao Glavni grad i gradska uprava Demokratske partije socijalista (DPS)”, rekao je on.

Smatra da “zbog takvog sebičnog i neodgovornog pristupa” posljedice trpe svi građani Podgorice.

Bonus video: