Trovanja hranom najviše bilo u Podgorici

Inspekcija nije utvrdila da u hrani koja se služi na Svetom Stefanu ima bakterije stafilokoke
284 pregleda 1 komentar(a)
Podgorica, Foto: Shutterstock
Podgorica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.08.2018. 14:32h

Inspekcija nije utvrdila da u hrani koja se služi gostima Aman rizorta na Svetom Stefanu ima bakterije stafilokoke, uprkos tome što je “Vijestima” stiglo više dopisa u kojima su građani tvrdili suprotno.

Iz Uprave za bezbjednost hrane “Vijestima” su kazali da su u predsezoni kontrolisali grad hotel “Sveti Stefan” i “Vilu Miločer” i da nijesu pronašli nepravilnosti.

Istakli su da se u tim objektima primjenjuju postupci zasnovani na HACCP principima, što znači da se sve radne operacije prate po strogo definisanim pravilima - od prijema sirovina za pripremu hrane, zatim termičke obrade i prerade hrane, do posluživanja.

“Vijesti” su pitale i Aman rizort u vezi sa prijavama o navodnoj stafilokoki u hrani, ali odgovor nijesu dobile.

Iz Instituta za javno zdravlje su kazali da im je od početka godine prijavljen samo jedan slučaj obolijevanja od stafilokoknog trovanja hranom i da je pacijent iz Podgorice.

Pojasnili su da su simptomi trovanja stafilokokom iz hrane nespecifični - iznenadna mučnina, grčevi, povraćanje, slabost organizma, pa je moguće da se prijave kao sindrom želudačno-crijevnog zapaljenja.

“Takvih slučajeva u julu je bilo 44, od čega 17 u Podgorici, zatim po pet u Herceg Novom i Cetinju i drugim opštinama, pri čemu iz Budve nije bilo prijavljenih slučajeva sa ovom dijagnozom”, odgovorili su iz Instituta.

Bonus video: