Trudnice moraju da plaćaju za torč nalaz 130 eura

Iz Instituta za javno zdravlje potvrdili su da Torč testovi nedostaju i da ih očekuju za dvije do četiri nedjelje
261 pregleda 9 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Arhiva Vijesti
Institut za javno zdravlje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.04.2013. 18:37h

Torč nalaz, koji je obavezan za sve trudnice, u Institutu za javno zdravlje proteklih par mjeseci nemoguće je obaviti, jer testovi za to uglavnom nedostaju. Nalaz, kojim se preko krvi utvrđuje toksoplazmoza, rubela, citomegalo virus i herpes, a koji se radi do petog mjeseca trudnoće, u privatnim laboratorijama naplaćuje se oko 130 eura.

Trudnica koja se obratila “Vijestima” tvrdi da se od februara nekoliko puta interesovala u Institutu, te da i kada dobiju određu količinu testova, nisu dovoljni za potrebe svih trudnica, jer nakon par dana nestanu.

Iz Instituta za javno zdravlje potvrdili su da Torč testovi nedostaju i da ih očekuju za dvije do četiri nedelje.

„Tender za medicinsku mikrobiologiju je završen 22. aprila i najkasnije za četiri nedjelje očekujemo isporuku novih testova i reagenasa, nakon čega ćemo biti u mogućnosti da pacijentima pružimo cjelokupnu mikrobiološku dijagnostiku“, naveli su iz Instituta.

Direktor Instituta Boban Mugoša kazao je da je problem što im je umjesto 700.000 eura neophodnih za godišnju nabavku mikrobioloških dijagnostikuma, iz državnog budžeta Institutu za javno zdravlje opredijeljeno svega 450.000

„Zbog toga dolazi, i realno je očekivati da će i ubuduće povremeno dolaziti, do nestanka određenih testova i dijagnostikuma. Institut ulaže maksimalne napore da racionalizuje potrošnju i sa opredijeljenjim sredstvima uradi što veći broj analiza, ali smo svjesni da ta mjera samo donekle može da ublaži nedostajuća sredstva i da o kontinuiranoj mikrobiološkoj dijagnostici možemo govoriti kada u budžetu bude dovoljno sredstava za naše realne potrebe“, naglasio je Mugoša.

On smatra da veliki broj analiza koje mjesečno urade na Institutu ukazuje na neracionalno upućivanje pacijenata.On je opomenuo druge zdravstvene ustanove da moraju napraviti analizu realnih potreba za mikrobiološkom dijagnostikom, kako bi se omogućio kontinuitet u radu.

Torč test podrazumijeva otkrivanje grupe hroničnih, nebakterijskih perinatalnih infekcija, koje se preko majke prenose na plod i mogu dovesti do njegovog oštećenja. Najopasnije su u prvih pet mjeseci trudnoće.

Bonus video: