Trudnice ne mogu preko reda za analizu krvi

Sa oko 50-tak ljudi, buduće majke najmanje pola sata moraju da čekaju na analize u laboratorijama
118 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 12:23h

U Centru za laboratorijsku dijagnostiku Kliničkog centra i Institutu za javno zdravlje trudnice koje svakodnevno čekaju na analize krvi i urina nemaju nikakvu prednost u odnosu na ostale građane.

Za buduće majke, među kojima ima i onih sa rizičnom trudnoćom, u tim ustanovama ne postoje ni posebni termini, zahvaljujući kojima bi izbjegle ogromne gužve.

Ekipa “Vijesti” uvjerila se da je u čekaonici Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku KC, u velikoj gužvi od oko 50-tak ljudi, koji su pred dva šaltera stajali u redu da uzmu broj za uzorkovanje, strpljivo stajale i trudnice. Kako je izostala i solidarnost drugih pacijenata, par njih u poodmakloj trudnoći, nisu imale drugog izbora sem da čekaju. Čekanje na analize, prema riječima jedne od njih, budućim majkama mnogo teže pada u ljetnjim mjesecima, s obzirom da čekaonica nije klimatizovana. Istu sliku, ekipa je, istog jutra zatekla i ispred šaltera Instituta za javno zdravlje.

Iz Instituta za javno zdravlje “Vijestima” su odgovorili da se na uzorkovanje, od uvođenje informacionog sistema, ne čeka duže od 20 minuta, izuzev za pojedine ginekološke pretrage.

„Iako prostorni uslovi ne omogućavaju više šaltera od postojećih smatramo da uz navedeno vrijeme čekanja nijesu ugroženi ni trudnice ni djeca. Svim trudnicama koje su u poodmakloj trudnoći, sa komplikovanom trudnoćom i majkama sa malom djecom koje se obrate za pomoć našem osoblju, izlazi se u susret“, kazao je direktor Centra za medicinsku mikrobiologiju dr Zoran Vratnica.

On je naglasio da bi uvođenje posebnog tremina za trudnice, zbog procesa rada u laboratoriji, moglo biti moguće samo u periodu u kojem se i sada obavlja uzorkovanje.

„Takav poseban termin smatramo ograničavajućim jer, u tom slučaju, trudnice bi mogle da dobiju uslugu, samo u periodu, koji je znatno kraći od sadašnjeg, s obzirom da poslije datog perioda uzorkovanje nije moguće obavljati zbog toga što zaposleni ne bi stigli da obrade sve uzorke u tehničkom roku i u toku svog radnog vremena“, objasnio je Vratnica, dodajući da dnevno uzorke daje oko 15 trudnica.

On uvjerava da pacijenti na analize duže od pola sata čekaju samo u slučaju pojave tehničkih problema, poput kvara opreme ili nestanka struje.

Kako može u domovima zdravlja

Centar za laboratorijsku dijagnostiku Dom zdravlja Podgorica dobar je primjer organizovanosti rada. U toj ustanovi godinama unazad trudnice uzorke krvi i urina na analizu daju u posebnom terminu, nakon što to učine drugi pacijenti.

Iz Centra su objasnili da praksa da trudnice imaju poseban termin od devet do devet sati i 30 minuta postoji već nekoliko godina da bi im se obezbjedio komfor i izbjeglo čekanje i stajanje u redu.

Biće bolje poslije renoviranja

Iz Centra za laboratorijsku dijagnostiku KC saopštili su “Vijestima” da dnevno za oko 300 građana uzmu uzorke na analizu. Direktorica Centra Dragica Božović kaže da bi uzorkovanje za sekundarni i tercijalni nivo trebalo da obavlja Dom zdravlja i dostavlja materijal njihovoj laboratoriji, za šta se nada da bi trebalo uskoro da zaživi.

Božović je kazala “Vijestima” da nijesu u mogućnosti da produže vrijeme prijema za trudnice zbog pravila rada i protokola, ali da one mogu uzorke dati na analizu utorkom i četvrtkom od 11 sati. Božović uvjerava da će se optimalniji uslovi u Centru, uključujući i klimatizaciju obezbijediti nakon što se laboratorija renovira. Iz Centra su apelovali na pacijente, da budu solidarni i daju prednost trudnicama i starijim osobama.

Galerija

Bonus video: