Turci požurili, plaše se obaranja plana

Mia investment ekspresno izmijenio idejno rješenje budućeg hotelskog apartmanskog kompleksa, traže saglasnost glavnog arhitekte. DUP i plan investitora na sjednici SO 14. oktobra
7733 pregleda 6 komentar(a)
Projektovani izgled kula iz ranijeg rješenja
Projektovani izgled kula iz ranijeg rješenja

Kompanija „Mia investments“, koju formalno zastupaju turski biznismeni, ekspresno je izmijenila idejno rješenje budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa „Mia Budva“, i ponovo zatražila od glavne budvanske arhitektice Ane Samardžić da im izda saglasnost kako bi na prostoru ispred Jadranskog sajma započeli realizaciju 50 miliona eura vrijednog projekta.

Nakon što je Samardžićeva osporila izgled „Mia Budva“ sa dvije kule od po 15 spratova, uz ocjenu da to nije u duhu Mediterana, a to potvrdilo i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje je početkom avgusta odbilo žalbu turskih investitora, uslijedila je brza izmjena idejnog rješenja. Turci će, međutim, morati da sačekaju da dobiju saglasnost jer je Sekretarijat za pravnu zaštitu ponovo zatražio da dobije svojstvo stranke u postupku. Ostaje da se vidi kako će se glavna gradska arhitektica sada izjasniti, ali sudeći po atmosferi koja vlada u vladajućoj koaliciji i jasnoj podjeli i razmimoilaženja DF i Demokrata, malo je vjerovati da će turski investitori dobiti zeleno svjetlo.

Samardžić je ranije odbila da izda saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela sa pet zvjezdica, smatrajući da „u odnosu na vizuelni i identitetski značaj samoga objekta ne doprinosi se stvaranju utiska primorskog grada”.

„Najatraktivnija lokacija u Budvi zahtijevala je atraktivniju formu objekta. Materijalizacija objekta velike volumetrije zahtijevala je mediteranski duh, što je predloženim rješenjem objekta izostalo“, navela je ranije u obrazloženju Samardžićka, a takav njen stav je potvrdio i MORT, odbijajući žalbu Turaka.

Međutim, resor na čijem je čelu Pavle Radulović, se složio da se mora izmijeniti izgled objekta i fasada, ali Turcima je ostalo da zadrže gabarit objekta, odnosno koeficijente.

Kakva je izmjena urađena javnosti je još nepoznato, jer na sajtu Službe glavne budvanske arhitektice samo je objavljen zahtjev “Mia investments”, ali ne i idejno rješenje.

Turskim investitorima se svakako žuri da dobiju saglasnost, jer je za 14. oktobar zakazan nastavak sjednice lokalnog parlamenta, koja je u tri navrata prekidana zbog sukoba unutar vladajuće koalicije, koji je nastao upravo zbog projekta „Mia Budva“.

Na dnevnom redu nalazi se poništenje protokola o donaciji, kojim je bilo predviđeno da u roku od dvije godine “Mia investments” gradu izgradi opremi i pokloni vrtić vrijedan dva i po miliona eura. Protokol je zaključio gradonačelnik Marko Bato Carević, za koji je kazao da nije obavezujući.

Vladajućih 12 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i URA inicirali su zakazivanja hitne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o protokolu i njegovom poništenju. Međutim, do održavanje sjednice početkom juna, ali ni 22. jula nije došlo. Na dnevnom redu bove sjednice nalazi i inicijativa za obaranje DUP „Budva centar“, kojim je i obuhvaćena parcela od 8.500 kvadrata na kojoj Turci planiraju gradnju. Ukoliko planski dokument bude poništen, Turci neće moći da grade.

Opština ponovo traži da bude stranka u postupku

Gradska administracija, kada je na njenom čelu bio Dragan Krapović, usprotivila se izgradnji kompleksa “Mia Budva”, smatrajući da na tom mjestu treba da se izgradi kongresni centar. Sekretarijat za zaštitu imovine sada je ponovo zatražio od Samardžićke da bude stranka u postupku prilikom izdavanja saglasnosti. Ona je prilikom prvog odlučivanja, kada su Turci prošle godine u avgustu podnijeli zahtjev, priznala opštinskom sekretarijatu status stranke u postupku, uvažavajući činjenice da je EXPO Budva (zajedničko preduzeće Opštine i Jadranskog sajma) vlasnik dijela urbanističke parcele na kojoj se planira gradnja “Mia Budva”.

Ukoliko ponovo bude usvojen zahtjev resornog sekretarijata, postupak dobijanja saglanosti bi mogao da potraje, iako je zakonski rok 15 dana da se izjasni gradski arhitekta.

Bonus video: