Turiste dočekuju radovi: Kritične tačke u Donjoj Gorici i Golubovcima

Reporteri "Vijesti" obišli su put Dobrakovo - Budva. Saobraćaj tokom ljeta ipak neće biti otežan brojnim iskopinama kao prethodnih godina
201 pregleda 4 komentar(a)
Radovi, Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
Radovi, Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.05.2018. 13:43h

Saobraćaj na najprometnijoj turističkoj ruti u Crnoj Gori Dobrakovo-Budva u ovoj ljetnjoj sezoni neće biti otežan brojnim radovima na putu i iskopinama, kakav je slučaj bio prošlih godina. Jedine kritične tačke na toj ruti biće na magistralama u Donjoj Gorici i Golubovcima.

Reporteri “Vijesti” su u petak putovali automobilom od graničnog prelaza Dobrakovo do crnogorske “metropole turizma” - Budve i uočili građevinske radove na Lepencu, u Donjoj Gorici i na Brajićima. Put u jednom pravcu trajao je više od četiri sata sa zastojima u Donjoj Gorici i na Brajićima.

Na cetinjskom kružnom toku (nekadašnji cetinjski semafori) je oko 16 časova bila ogromna saobraćajna gužva iz pravca Cetinja. Kolona automobila prostirala se od kružnog toka sve do benzinske pimpe “Petrol” u Donjoj Gorici. Jedan od vozača je kazao da je od pumpe do kružnog toka putovao oko 40 minuta.

Međutim, gužvu, koju su vidjeli reporteri “Vijesti”, nijesu izazvali radovi na proširenju magistrale kroz to naselje, već redovne saobraćajne gužve u tranzitnoj Ulici Vojislavljevića, koja se prostire od cetinjskog do kružnog toka na Zabjelu.

U Donjoj Gorici se gužva redovno stvara i kod privatnog Univerziteta Donja Gorica, gdje se zbog radova sužava cesta. Riječ je o radovima na proširenju magistrale - od cetinjskog kružnog toka do mosta na Sitnici, koje Direkcija za saobraćaj planira da završi do kraja godine. Tokom jula i avgusta, saopšteno je ranije iz tog organa, saobraćaj će se odvijati po postojkećim dvijema trakama.

Ista situacija je i na dijelu puta Podgorica - Petrovac na magistrali u Golubovcima. Radovi se izvode na proširenju magistrale od kružnog toka kod aerodroma do zaobilaznice oko Golubovaca. I ti radovi će, kako očekuju u Direkciji, biti završeni do kraja godine. Međutim, turisti će tokom ljetnje sezone, kao i u Donjoj Gorici, saobraćati na samo dvije trake ograničenim saobraćajnim znacima za radove na putu.

Ukoliko se, kao što su najavili iz Direkcije, radovi na Lepencu i Brajićima završe do juna, turisti će imati dobar put koji povezuje sjever sa Podgoricom i glavni grad sa Cetinjem i Budvom. Uzroci zastoja će ove godine biti na periferijama Podgorice.

Na Lepencu je ostalo da se asfaltira još par kilometara treće trake, dok je na Brajićima takođe ostalo asfaltiranje nekoliko kilometara.

Radovi na tunelu na Brajićima i na izgradnji treće trake na Zavali su završeni, pa prilično dobra magistrala, bez velikih i opasnih krivina, značajno ubrzava putovanje od Cetinja, ali i od Podgorice ka Budvi.

Od 2015. godine na putu Podgorica - Budva radovi su izvođeni kroz deset projekata i to na Barutani u dužini od četiri kilometra, na Ulićima u dužini od 6,6 kilometara, na dionici Obzovica - Brajići, na dionici Ulići - Cetinje - Ugnji, rekonstruisan je tunel Mekavac i proširen za jednu traku, proširena je magistrala u Markovićima u dužini od 3,6 kilometara, izgrađena je treća traka na Ugnjima i rekonstruisana treća traka na Obzovici.

Ne zna se šta će sa vodom u „Klisuri”, Parača tvrdi da nije podzemna

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Direkcija za saobraćaj još nemaju rješenje za podzemnu vodu koja se pojavila prilikom probijanja tunela “Klisura” u okviru rekonstrukcije puta Kolašin-Berane.

Radovi su prije mjesec dana, kako su tada kazali iz Direkcije, “privremeno” zaustavljeni jer se pojavio izvor podzemne vode. Međutim, radovi još nijesu nastavljeni a reporteri “Vijesti” na lokaciji gdje je probijen tunel nijesu vidjeli nijednog radnika. Prazno gradilište čuvao je samo jedan stražar.

Čuvar iz bosanske kompanije “Euroasfalt” nije pustio novinare “Vijesti” da se približe tunelu zbog, kako je rekao, bezbjednosti. Iz daljine se vidjela ogromna količina vode koja teče iz tog objekta. Tok vode je podsjećao na manji vodopad.

Šef Direkcije za saobraćaj Savo Parača demantovao je da je riječ o izvoru podzemne vode, već da je riječ “o vodi koja se cijedi sa planine”.

“Znate da je ove godine bilo obilnih padavina i da je na Bjelasici pao ogroman snijeg koji se zadržao do kasno. Prilikom bušenja tunela naišli smo na jedan džep koji se napunio vodom i sada se ta voda cijedi”, pojasnio je Parača.

Iz Direkcije od ponedjeljka nijesu odgovorili na pitanja kada će se nastaviti sa radovima na tunelu, ali ni da li su prije bušenja rađena potrebna geološka istraživanja i šta su ona pokazala.

Parača je, međutim, ranije u telefonskom razgovoru kazao da su odrađena sva geološka istraživanja, ali da je voda toliko duboko da nije mogla biti otkrivena.

On je tada kazao da eksperti sa Građevinskog fakulteta još traže rješenje kako da se prilikom radova zaobiđe voda.

Kazao je da je tunel za sada nebezbjedan za izvođenje radova i da će nastaviti kada se voda ocijedi.

Ostaje nejasno da li će se naći rješenje za vodu ili će se potpuno zaobići lokacija na kojoj je bušen tunel, jer iz Direkcije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Tunel “Klisura”, ispod planinskog prevoja, trebalo bi da bude dug 2,8 km. Osim radova u tunelu, planirana je i rekonstrukcija dionice od 14,4 kilometara, uključujući i most dužine 150 metara. Dionica savladava visinsku razliku od 500 metara, a njenom izgradnjom rastojanje od centra Kolašina do centra Berana biće 38 kilometara. Projekat košta 34,7 milona eura.

Ovaj put bi smanjio putovanje od Kolašina do Berana, koje bi u tom slučaju trajalo nešto više od pola sata. Berane bi se zahvljujući tom putu približilo i Glavnom gradu nakon izgradnje prioritetne dionice crnogorskog autoputa - Smokovac-Uvač-Mateševo.

Bonus video: