Turiste opet dočekuju mašine, stijene i prašina

"Isplatiće se svaki dan kašnjenja, imajući u vidu da dobijamo kvalitetnu saobraćajnicu", saopštili iz Ministarstva saobraćaja
362 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2017. 06:35h

Magistralni put Podgorica - Cetinje - Budva dočekaće nezavršen još jednu turističku sezonu.

Građevinske kompanije Tehnoput i Hidrokop nijesu uspjele da završe svoj dio puta prije sezone, tako da će turisti na Brajićima i Zavali voziti pored bezbjednosnih saobraćajnih znakova, gomile šuta, probijenih stijena...

Reporteri "Vijesti" su u utorak obišli tu dionicu, a većina putnika koje su zatekli na magistrali, negodovala je zbog činjenice da se putevi ponovo popravljaju u sezoni.

"Jedva čekam dan kada čemo sezonu dočekati bez mašina i iskopina na putu do Budve”, kazao je Milan Šarac.

Nadležni su ranije saopštili da su se radovi prolongirali zbog nevremena, objašnjavajući da su za asfaltiranje potrebne visoke temperature.

Iako još nije završeno oko dva kilometra puta ka Budvi, nadležni su kazali da tokom turističke sezone neće biti zastoja, jer će se radovi na nezavršenim dionicama nastaviti tek u septembru.

Jedino će se raditi na probijanju i izgradnji tunela na Brajićima, kako bi se izbjegla jedna od opasnijih krivina na tom dijelu puta.

Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača kazao je “Vijestima” da se ti radovi obavljaju van trase, zbog čega neće smetati odvijanju saobraćaja.

"Još dvadesetak dana, mjesec najviše i tunel će biti probijen. Radi se na isti način kao Mekavac, sa tri trake, i imaćemo podjednako kvalitetan tunel. Tunelom ćemo izbjeći veliku krivinu i ogromnu stijensku masu koja je stajala iznad putnika i prijeti da se obruši”, kazao je Parača.

Tvrdi da je ta dionica Brajići - Lapčići zbog ogromnih iskopa najteža, ali da su završili 80 odsto posla.

Rekao je da očekuje da će do kraja godine završiti put.

Kazao je da se su na toj dionici ogromni radovi i da je zadovoljan dinamikom...

Stiče se utisak da je na Zavali kompanija Hidrokop tek počela sa proširivanjem treće trake i pitanje je da li će se ti radovi završiti u roku.

I Parača tvrdi da se nadao da će na dionici Košljun - Zavala uraditi mnogo više do sada, ali objašnjava da su imali problema sa imovinsko - pravnim odnosima.

"Nadamo se lijepom vremenu zbog nanošenja asfalta, kako bismo do novembra završili i tu dionicu“, kazao je.

Na tunelu Mekavac, nakon skretanja za Dobrsko Selo, radnici su nanosili završni sloj asfalta, a kroz njega će se sada moći i trećom trakom.

Ekipi “Vijesti” saopštili su da će do kraja tog dana tunel i dionice prije i nakon tog objekta biti završeni.

Međutim, putnici, koji su za to vrijeme morali da voze zaobilaznicom - starim i oštećenim putem za Cetinje, bili su prilično nezadovoljni zbog gužvi koje su se stvarale, ali i zbog probijanja roka za izgradnju tunela.

“Rekonstrukcija je počela u februaru, a tada su rekli da će završiti za dva mjeseca. Međutim, otvaraju ga tek sada - u junu”, kazao je jedan od putnika.

Parača tvrdi da je, uprkos tome što rokovi nisu poštovani, izgrađen kvalitetan tunel - jedini sa tri trake u Crnoj Gori.

“Bukvalno smo ga otvorili, ostala je još samo horizontalna signalizacija i obilježavanje, ali to se može raditi i bez smetnji za odvijanje saobraćaja”, pojasnio je.

Od kružnog toka kod Cetinja pa do Obzovice sada će se saobraćati u tri trake, nakon što je preduzeće Bemax okončalo rekonstrukciju magistrale.

I oni su nanosili završni sloj asfalta kada su reporteri “Vijesti” prolazili magistralom.

Trenutno se tamo radi, tvrdi Parača, na čišćenju gradilišta, dok je Bemax jedina firma koja je završila svoj dio posla prije toka.

"Uradili su ogroman i ozbiljan posao. Desetine i desetine tona stijenja je iskopano na toj dionici, ispravili smo mnogo krivine, popravili preglednost i dobili baš lijep put”, kazao je Parača.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva odgovorili su „Vijestima“ da razumiju potrebe i nezadovoljstvo građana, posebno iz opština na potezu gdje su se izvodili radovi, ali i istakli da će taj rad isplatiti.

“Isplatiće se svaki dan kašnjenja, imajući u vidu da dobijamo kvalitetnu saobraćajnicu. Kako u službi turističke privrede, tako i za sve građane“, piše u odgovorima.

Novi put odličan, ali građani sada strahuju od brze vožnje

Građani koje su reporteri “Vijesti” sreli na putu uglavnom hvale izgled novih puteva, ali i kažu da strahuju da će se tim dionicama sada voziti još brže.

"Napravljen je odličan put, ali i dobra podloga da omladina sa dobrim autima strada na njemu. I onim lošem putem se vozilo daleko iznad ograničenja, a mogu misliti kako će se voziti po dobrom”, kazao je “Vijestima” Milan Šarac.

Neki od putnika upozoravaju nadležne da je jedna od opasnijih krivina na putu Brajići - Lapčići ostala "gola", bez bankina ili druge vrste zaštite iznad provalije.

Parača je najavio da će svako mjesto na putu biti propisno obezbijeđeno i obilježeno, objašnjavajući da je to obaveza izvođača radova.

"Na dionici koja je gradilište, bići postavljen znak i ograničenje brzine 30 kilometara na čas. Biće postavljena signalizacija duž puta i žutom trakom će biti obilježene ivice puta“, kazao je.

Uskoro će biti završeni radovi na Melještaku, građevinske mašine i kod Mojkovca, Berana...

Parača je rekao da su “ugrabili” lijepo vrijeme da saniraju veliki dio putnih pravaca širom Crne Gore.

Tvrdi da su skoro završeni radovi na Melještaku, mostu na putu Podgorica - Kolašin, gdje se prije dva mjeseca otvorila rupa kroz koju se vidjela rijeka ispod.

"Radove smo završili, ali će se zbog tehnologije morati dva sata potpuno obustaviti saobraćaj na mostu, jer se radi na konstrukciji mosta. Inače, kao što sam ranije kazao, taj most je zreo za jednu ozbiljnu rekonstrukciju i možda već sljedeće godine počnemo sa tim poslom“, kazao je Parača.

Rekao je da se i na Jezerinama, na putu Kolašin - Berane, formira gradilište kako bi se počeli radovi na rekonstrukciji i prošerenju 15 kilometara puta.

Širi se i put od Mojkovca prema Lepencu i rekonstruiše osam kilometara te dionice.

Tamo je izvođač radova Bemax.

"Veoma je loš teren na toj dionici i mora da se radi ljeti, jer se ne smije čekati jesen i kiše. Za sada radimo van trase, oko i ispod puta, kako bi se pripremio teren za rekonstrukciju, pa nema smetnji za odvijanje saobraćaja“, pojasnio je.

Podsjetio je da su počeli proširenje puta od granice na Ilinom brdu pa do skretnice za Risan i Herceg Novi.

A radi se i na proširenju 3,6 kilometara puta u Petnjici.

Galerija

Bonus video: