Turisti na Žabljak dolaze zbog netaknute prirode, a ne bungalova i igraonica

Direktorica Turističke organizacije navodi da Crno jezero posjeti 90 odsto turista koji dođu na Žabljak, a da je status UNESCO zaštite razlog što Durmitor posjećuje 60 odsto inostranih turista
3022 pregleda 19 komentar(a)
Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 03.04.2019. 20:19h

Crno jezero posjeti 90 odsto turista koji dođu na Žabljak i njih interesuje netaknuta priroda, mir i ambijent divlje ljepote.

To je "Vijestima" kazala direktorica lokalne Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović Šarović, povodom aktuelnih dešavanja oko investicija kod Crnog jezera.

Krgović Šarović, diplomirana inženjerka zaštite životne sredine i dugogodišnja radnica Nacionalnog parka "Durmitor", navela je da se na Žabljaku sve više traži ruralni turizam, koji je moguće razvijati u trećoj zoni Nacionalnog parka "Durmitor", što je praksa u svim nacionalnim parkovima.

Ona je kazala da se podaci, do kojih se došlo kroz ankete i iskustva iz drugih nacionalnih parkova, kose sa planiranim investicijama.

"Ankete koje je sprovodila lokalna TO govore da turisti na Durmitoru sve više traže ruralni turizam sa hranom proizvedenom na poljoprivrednim gazdinstvima. To bi povećalo benefite lokalne zajednice", kaže Krgović Šarović.

Ona navodi da je Crno jezero lokalitet za odmor koji posjeti 90 odsto turista koji dođu na Žabljak.

"Status UNESCO zaštite, koji jasno propisuje smjernice upravljanja, razlog je što Durmitor posjećuje 60 odsto inostranih turista“, kazala je Šarović.

Ona navodi da TO Žabljak nema zvaničnih reakcija koji ukazuju koliko će aktuelna dešavanja uticati na predstojeću turističku sezonu, ali je da je lako primijetiti da su na društvenim mrežama prisutna kritička reagovanja oko planiranih investicija.

Bezrezervnu podršku građanskim protestima na Žabljaku usmjerenim protiv planiranih turističkih sadržaja kod Crnog jezera, koji su dati firmi “Explorer”, iza koje zvanično stoji Luka Bulatović, član kolašinskog DPS-a, juče su dali i odbornici SNP-a i GP URA.

Predsjednik Opštinskog odbora SNP-a Milanko Ćetković kazao je da će ta partija inicirati postupak da NP “Durmitor” dobije autonomiju.

Iz GP URA su saopštili da su “uzaludne najave ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića o koristi valorizacije NP Durmitor za građane“.

"Koristi od njihovih valorizacija i privatizacija imali su samo visoki funkcioneri DPS-a i njihov glavni šef, vođa te kriminalne organizacije. Sa takvom namjerom pokušavaju i da otmu posljednji netaknuti biser crnogorske priprode koji vjekovima nijesu dirali ni najljući neprijatelji i osvajači“, ističu iz ove partije.

Oni su najavili da će o situaciji obavijestiti “inostranu javnost i naše partnere o ekocidu nad crnogorskim i svjetskim prirodnim ljepotama”.

Opštinski odbor DPS-a podržao je “opravdani revolt građana Žabljaka i zatražio od nadležnih institucija da pravovremeno reaguju na datu situaciju i obustave sve planove za izgradnju u rejonu Crnog jezera”.

Danas je na Crnom jezeru organizovan mini-performans pod sloganom "Dalje nećeš moći" i počelo potpisivanje peticije građana protiv dalje gradnje.

Sječu šume na Crnom jezeru je zabranjivao i kralj Nikola

"Na Crnom jezeru je Ukazom kralja Nikole zabranjena sječa šume, što je prva norma koja je štitila taj prostor. Prilikom ulaska NP „Durmitor“ na UNESCO listu zaštićenih dobara, jednu od četiri ispunjene kategorije činila su lednička jezera sa okolnim šumama. Crno jezero sa okolinom ima i dva balkanska endema (Daphna blagayama i jedne podvrste irisa). U šumama oko Crnog jezera pronađeno je stanište dva tvrdokrilca, tada nepoznata nauci. Crno jezero je značajan hidrološki objekat sa dva prirodna fenomena, bifurkacija i čeline“, kazala je Krgović Šarović i navela da je primarna funkcija Crnog jezera sa okolinom naučno-istraživačka.

Bonus video: