Turistička atrakcija: Obilazak podmornice "Heroj" u Tivtu

Najbliža slična je podmornica P-913 „Soča“ u Muzeju vojaške zgodovine u Pivki u Sloveniji, a sljedeća je tek u Milanu u Italiji
644 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 22:58h

Tivat će za dvadesetak dana postati jedan od rijetkih evropskih gradova koji svojim gostima može ponuditi zaista neuobičajeno iskustvo – detaljan obilazak velike podmornice - muzejskog eksponata, te ulazak u unutrašnjost tog uvijek tajnovitog i ubojitog ratnog broda.

U Zbirci pomorskog nasljeđa nekadašnjeg tivatskog Arsenala u marini Porto Montenegro, privodi se kraju opremanje i uređenje velike dizel-električne podmornice P-821 „Heroj“ nekadašnje Jugoslovenske Ratne mornarice, za posjete turista i svih onih koji iz prve ruke žele da dožive i vide kako je to bilo služiti kao podmorničar, da osjete kako je ploviti, živjeti i raditi na podmornici kao najkomplikovanijem i najopasnijem ratnom brodu.

Ekipa „Vijesti“ imala je čast da među prvima zaviri u još potpuno nedovršenu unutrašnjost podmornice „Heroj“ u koju je već instalirano preko 90 odsto opreme i uređaja koji su na toj podmornici bili za vrijeme njene operativne upotrebe od 1968. do 1991. godine.

U jednu od torpednih cijevi uskoro će radi opšteg utiska, biti vraćen i jedan torpedo, a na prostoru ispred podmornice, izložiće se torpedo i morske mine

„Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegra ovog će ljeta, negdje od početka jula, dobiti jednu od najvećih atrakcija koje će znatno doprinijeti obogaćivanju turističke ponude kako Tivta i Porto Montenegra, tako i cijele Crne Gore.

Ovakvih eksponata kao što su to dvije podmornice koje imamo mi ovdje – velika P-821 „Heroj“ i mala, tzv. diverzantska podmornica P-912 „Una“ za koju se nadamo da će u dogledno vrijeme i ona biti spremna za posjetioce u svojoj unutrašnjosti, nema niko u regionu.

Najbliža slična atrakcija je podmornica P-913 „Soča“ u Muzeju vojaške zgodovine u Pivki u Sloveniji, a sljedeća je tek u Milanu u Italiji, gdje je na sličan način izložena jedna italijanska podmornica klase „Totti“, slične veličine kakav je i naš „Heroj“”, kaže kustos Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegro Dražen Jovanović.

Proteklih mjeseci on je sa nekolicinom bivših jugoslovenskih podmorničara predvođenim posljednjim komandantom 88. Flotile podmornica i bivšim komandantom Mornarice VCG, kapetanom bojnog broda Rajkom Bulatovićem, uložio velike napore da se „Heroj“ pripremi za posjetioce koji će podmornicu moći da obiđu već početkom jula.

To je bio veliki i skup poduhvat u kome su osim podmorničara, učestvovali i nekadašnji radnici tivatskog Arsenala, kompanija Porto Montenegro i Ministarstvo odbrane Crne Gore u čijem je podmornica i dalje vlasništvu.

Ratni brod koji je iznutra, prije samo par mjeseci bio manje-više samo velika prazna cijev, jer se „Heroj“ u takvom stanju zatekao završetkom oko 90 odsto generalnog remonta u kojem je ta podmornica bila kada je Arsenal prodat Piteru Manku, ponovno je postao „prava podmornica“ sa vraćenom i instaliranom gotovo kompletnom pripadajućom opremom i uređajima.

Tuš-kabine nema, kao ni posebno odvojene kuhinje

U jednu od torpednih cijevi uskoro će radi opšteg utiska, biti vraćen i jedan torpedo, a na prostoru ispred podmornice, izložiće se torpedo i morske mine koje je ona koristila dok je bila u upotrebi JRM.

Ekipa „Vijesti“ imala je priliku da među prvima zaviri u još potpuno nedovršenu unutrašnjost podmornice „Heroj“. Strmim privremenim stepenicama (koje će zamijeniti mnogo komformnija i šira drvena platforma) popeli smo se do na lijevoj pramčanoj strani trupa podmornice, izrezanog velikog otvora – vrata kroz koja će ubuduće ulaziti turisti.

Ista takva vrata su u specijalnom čeliku tzv. čvrstog trupa podmornice „Heroj“ debelom 28 milimetara, napravljena i na krmenom dijelu gdje će posjetioci izlaziti iz podmornice nakon što prošetaju kroz njenu skučenu i raznovrsnim uređajima i opremom nabijenu unutrašnjost.

Unutra mogu vidjeti sve – četiri torpedne cijevi kalibra 533 mm na pramcu, tzv.centralu – odnosno prostor iz koga se rukovodilo podmornicom, kormilarsku stanicu sa kormilom pravca i dubine, glavnu razvodnu sklopku, borbene stanice poslužioca PEL-a i PEG-a, analizator zvučnog snopa, radio-kabinu, mašinski prostor sa dva velika „maybach“ dizel-agregata i elektromotorni prostor prema krmi gdje je smješten glavni električni pogonski motor „Heroj“, a odmah iza njega i jedina toalet-šolja na cijelom brodu.

Instalirana opera i uređaji (Foto: Siništa Luković)

Tuš-kabine nema, kao ni posebno odvojene kuhinje, a o nivou “luksuza“ na brodu najbolje svjedoči podatak da je jedini koji je imao kakvu-takvu ličnu kabinu na podmornici, bio njen komandant. Njegova kabina uz lijevi bok broda u centrali, dovoljna je tek toliko da se u nju nagura jedan ležaj sa par fijoka pod njim.

Ostalih 27 podmorničara koji su činili posadu „Heroja“, nisu mogli imati ni to već su po sistemu tzv. toplih kreveta, međusobno se po dvojica, smjenjivali u jednom od ukupno desetak sličnih skromnih sklopivih ležajeva koji su razbacani svuda po unutrašnjosti gdje se moglo naći mjesta – sa strane torpednih cijevi, iznad motora itd.

Umjesto stola za ručavanje, posada “Heroja” je u centrali najčešće jela na jednom od torpeda

Podmornica „Heroj“ duga je 50,4 metara, široka 4,7 metara i visoka 9,75 metara. Ovaj ratni brod težak 706 tona porinut je 21. avgusta 1967. godine u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu gdje je podmornica izgrađena po projektu inženjera Žarka Alujevića Feđe i Brodarskog instituta iz Zagreba.

P-821 zvanično je uvrštena u Flotnu listu JRM na svečanosti 10. septembra 1968. godine.

Ručak na torpedu

Umjesto stola za ručavanje, posada “Heroja” je u centrali najčešće jela na jednom od torpeda koje je tu ležalo čekajući svoj red da bude ubačeno i ispaljeno iz torpedne cijevi...

Ipak, u podmornici je postojala klimatizacija, a koja će sada, uz pomoć vanjske jedinice, hladiti i turiste koji budu obilazili unutrašnjost podmornice i slušali priču vodiča o tome kako je funkcionisao taj impozantni ratni brod i na njemu čak i do mjesec dana bez prekida u izuzetno teškim i napornim uslovima, živjela posada od 28 ljudi.

DVA puta oko Zemlje

U skoro 23 godine aktivne službe prije nego što je zauvijek izvučena iz mora na obalu 1991. godine u Tivtu, podmornica „Heroj“ je imala ukupno 726 plovidbenih dana, čak 910 ronjenja i prešla je ukupno 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle.

Uz „Heroja“ u Tivtu će od početka narednog mjeseca biti izložena i mala, takozvana diverzantska podmornica P-912 „Una“ čime će ovaj grad dobiti izvanrednu turističku atrakciju kakvih nema u zemljama okruženja.

Galerija

Bonus video: