Turistima iz Njemačke smeta smeće na plaži i pored puta

Ističu da im godi mir u predsezoni, lijepa priroda, ljubaznost ljudi, cijene u restoranima i usluge njima nijesu visoke
42 komentar(a)
Turisti, turizam, ljetovanje u Crnoj Gori, Crna Gora, njemački turisti, Foto: Radomir Petrić
Turisti, turizam, ljetovanje u Crnoj Gori, Crna Gora, njemački turisti, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 01.07.2015. 19:33h

Par iz njemačkog grada Koblenca, učiteljica Silke Kaster i instruktor vožnje Jens Hemerling okončali su desetodnevni odmor na Velikom Pijesku i zadovoljni odlaze kući, najavljujući novi dolazak u Crnu Goru na odmor.

Kao i skoro svi njihovi zemljaci, bili su veoma mobilni, svaki dan su boravili na drugom mjestu. Silke je u Crnoj Gori već sedmi put i kaže da se osjeća kao kod kuće. Odmah je primijetila da je pored magistrale mnogo manje smeća nego prethodnih godina, “ne ulazim u to kakva je situacija kada se skrene sa puta”.

Oboje hvale mir u barskoj predsezoni jer je to “ono što treba kada do mjesta odmora vozite dva dana”. Jens, koji je prvi put u Crnoj Gori, oduševljen je prirodom, a kao i Silke hvali ljubaznost u prodavnicama i restoranima, takođe i cijene u restoranima i cijene servisa. Crnogorci veoma slabo znaju njemački jezik “sem u Ulcinju”, ali engleski zna većina.

“Smeta mi ovoliki broj pasa lutalica na ulicama. Ne razumijem kako država dozvoljava da budu prljave plaže koje nisu zakupljene, ružno je da na takvim dijelovim Velike plaže vidite odbačene frižidere i šut, mislim da se sa malo novca može riješiti da se svakodnevno kupi otpad sa plaže. Na drumu, vaši vozači su agresivniji u stilu vožnje, ali ne i u brzinama u odnosu na nas”, ističe Jens.

Jedini izraženo loš utisak Jens i Silke nose kući zbog nelegalne naplate parkinga u Starom Baru koja opstaje i pored svih napora policije i Komunalne policije. Njih dvoje je uznemirila agresivnost mladića koji su ih odmah prepoznali kao strance, iako su bili u autu sa domaćim tablicama.

“Sami su otvorili vrata auta i stavili rukom ispisani račun na šoferšajbnu, tražeći nam novac. Nije problem da se plati parking jer dobijate mjesto i sigurnost za auto, ali, ovo je bio pravi reket, i još nas vuku za ruke. Srećom, sem toga, iz Starog Bara nosimo zaista lijepe uspomene”, rekli su Silke i Jens.

Njemica ističe da joj veoma prija naša mediteranska kuhinja, ali i neki specijaliteti.

“Prva stvar koju uradim kad dođem u Crnu Goru je da kupim burek. Kod nas ga nema, iako ima mnogo turskih restorana”, priznaje Silke.

Bonus video: